ZAGREB

25FPS: Predstavljen tročlani žiri koji donosi i svoj izbor filmova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tročlani žiri Festivala 25FPS - filmska kustosica i spisateljica María Palacios Cruz te umjetnici Randa Maroufi i Davor Sanvincenti, pripremili su za ovogodišnje izdanje kurirane programe kojima će predstaviti svoja područja umjetničkog i profesionalnog djelovanja.

Nagrađivana alžirsko-francuska filmska umjetnica Randa Maroufi u programu "Izvan zidova" donosi sedam radova ženskih autorica kojima istražuje nasljeđe feminizma i ulogu žene u društvu, od filmske pionirke Alice Guy-Blanche do suvremenih umjetnica kao što su Katia Kameli, Justine Pluvinage i Valérie Mréjen.

María Palacios Cruz pripremila je program "Privatni životi", sastavljen od pet filmova koji se bave točkom susreta između privatnih života i javnih pripovijesti i hvataju se u koštac s obiteljskim arhivima, nađenim snimkama i dnevnicima, koje potom obrađuju iz različitih društvenih i političkih perspektiva, dotičući se pitanja identiteta i osobne emancipacije.

U tom će se programu prikazati klasici poput "Portret Ga" (1952) Margaret Tait te nove radove Lukea Fowlera (Mamine kartice, 2018) i Rebecce Jane Arthur (Sloboda: prolazan statut, 2020), koja će gostovati na festivalu.

Multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti u programu "Kino okrutnosti" prikazuje "Salam Cinema", remek-djelo iranskog redatelja Mohsena Makhmalbaf iz 1995. koje radikalno dovodi u pitanje naše poimanje istine i fikcije.

Film, premijerno prikazan u Cannesu, nastao je nakan što je redatelj putem novina pozvao na audiciju za svoj novi film, na koju je došlo preko stotinu ljudi, a situacija je gotovo eskalirala u nered.

O pobjednicima u natjecateljskom programu odlučivat će i tročlani žiri kritike -filmski kritičar, sociolog i anglist Luka Antonina, povjesničarka umjetnosti i kustosica Ana Kutleša iz kustoskog kolektiva BLOK te Dina Pokrajac – voditeljica Dokukina, filmska kritičarka, urednica te direktorica Subversive Film Festivala i koordinatorica Filmskih mutacija.

Svaki član velikog žirija dodijelit će jedan jednakovrijedan Grand Prix, dok će žiri kritike zajednički donijeti odluku o pobjedniku. Publika će o svojim favoritima moći odlučivati glasanjem nakon svake projekcije.

Ovogodišnje, 16. izdanje 25 FPS-a će se održati od 24. do 27. rujna u Kinu SC-a te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci, a u natjecateljskom programu sudjeluje 29 filmova. Sve projekcije za gledatelje su besplatne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum