o svrhovitosti umjetničkog posla...

Premijera nove predstave dramskog studija "Čin, čin" u porečkom kazalištu

| Autor: Glas Istre
(Foto: Čin Čin)

(Foto: Čin Čin)


U kazališnoj sezoni 2023./2024. porečki dramski studio "Čin, čin", uz već postojeću stalnu trupu, okupio je i nove članove te i ove godine producirao novu predstavu. Premijera predstave "Proba 37" održat će se u srijedu, 12. lipnja u kazalištu Poreč s početkom u 20 sati.

Nakon 40-ak odrađenih proba u trajanju od po 3 sata članovi dramskog studija, popularno zvani Činčinovci, odigrat će Probu 37. Pod vodstvom voditelja studija i redatelja Davida Belasa i Valtera Roše te pod mentorstvom Vesne Stilinović, desetoro će glumaca Poreču predstaviti rezultate svog cjelogodišnjeg rada i učenja. Po prvi puta publika će imati privilegiju promatrati što se to događa na tim probama i što one zapravo znače članovima ovoga studija, koji aktivno djeluje od 2018. godine.

(Foto: Čin Čin)(Foto: Čin Čin)

Anna Bosykh, Damir Šehić, Dario Filipović, David Belas, Katja Zec, Lukrecija Skolan, Suzana Rupenović, Tea Šimičić, Tom Ivankovich i Valter Roša izvode predstavu koja se poigrava s percepcijom doživljaja igre glumaca i gledatelja. Svi sudionici uronjeni su u metaigru iz koje se ne mogu izbaviti, barem ne toliko dugo dokle igra to ne dopusti. Ustaljeni kazališni žanrovi i predvidljivi načini pričanja priče ovdje su stavljeni pod oštro, radno svjetlo reflektora i gotovo su u potpunosti narušeni. 

Znakovitog naziva Proba, ova predstava nagovještava gledateljima da su aktivno prisutni cijelo vrijeme trajanja predstave i da promatraju glumce u igri, pitajući se: „Gledamo li glumce kako se pripremaju za predstavu ili ovo zaista jest predstava?“, "Što je uopće predstava?".

Sva se ova pitanja postavljaju u sasvim neopterećenoj atmosferi, uživajući u promatranju specifične probe neposredno pred premijeru predstave. Uvid u održavanje probe pruža i izniman prikaz posebne vrste rada koji dovodi u pitanje i percepciju zajednice o kompleksnosti i svrhovitosti umjetničkoga posla uopće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter