hdlu

Natječaj za tematski projekt "Voda": Protočnost, mijene, tok, kretanje…

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Foto Hrvatska privreda)

(Foto Hrvatska privreda)


Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre objavio je natječaj za prijavu na selektirani tematski projekt »Voda«. To je drugi od pet tematskih projekata u sklopu programa HDLU-a Istre za 2024. godinu, a rok za prijavu je 29. ožujak. Kustos projekta je Mark Šircel.

- Voda, bezbojna tvar bez mirisa i okusa te izvanredni spoj koji se sastoji od dva atoma vodika i jednog atoma kisika (H20), ima nezamjenjivu ulogu u održavanju života na Zemlji i nedvojbeno je jedan od najdragocjenijih resursa poznatih čovječanstvu.

Voda, koja prekriva više od 70 posto površine našeg planeta i čini približno 70 posto ljudskog tijela, ima egzistencijalnu ulogu u održavanju života na Zemlji. Od vitalnih funkcija u našim tijelima do utjecaja na klimu, ekosustave i civilizaciju, voda je apsolutni kamen temeljac našeg postojanja. Vodu odlikuju protočnost, mijene, tok, kretanje… Tako nam kroz povijest pa sve do danas voda simbolizira promjene, pročišćenje, iscjeljenje, regeneraciju, prilagodbu, beskonačnost, sam život.. (Život kreće puknućem vodenjaka). Svi živi organizmi ovise o vodi za svoj opstanak. No, osim svoje egzistencijalne uloge u biologiji, voda također igra ključnu ulogu u oblikovanju našeg okoliša – od vodenih tijela (poput oceana, rijeka, i jezera, itd.), njihov kontinuirani proces isparavanja, kondenzacije te hidrosfere, hidrološki ciklusi – sve to pokreće vremenske obrasce, oblikuje ekosustave i održava ravnotežu našeg planeta, naveo je, između ostalog kustos Mark Šircel.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater