maestro

Ivo Lipanović dobitnik Nagrade "Lovro pl. Matačić"

| Autor: Hina
(Snimio: Zvonimir Barisin/Pixsell)

(Snimio: Zvonimir Barisin/Pixsell)


Maestro Ivo Lipanović dobitnik je Nagrade za životno djelo Lovro pl. Matačić, koju bienalno dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika (HDGU) kao priznanje struke za iznimnu umjetničku karijeru u području klasične glazbe, priopćio je HDGU u petak.

Odluku o dodjeli nagrade Ivi Lipanoviću donio je žiri u kojemu su bili Goran Merčep (predsjednik), Lidija Horvat Dunjko, Pavle Zajcev, Filip Fak i Pavao Mašić.

Nagrada, koja se sastoji od medalje, rada akademskoga kipara Ozrena Fellera, diplome i novčanog iznosa, dobitniku će biti uručena na koncertu Zagrebačke filharmonije u petak, 16. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ivo Lipanović rođen je u Dubrovniku, a podrijetlom je iz Lumbarde na Korčuli. Dirigiranje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova i kod Lovra pl. Matačića.

Od 1992. do 1998. godine ravnatelj je Opere HNK u Splitu i umjetnički ravnatelj glazbenog programa Splitskog ljeta. Od 1995. godine intenzivno nastupa u inozemstvu pa tako u Seulu ravna premijerom Verdijeva "Don Carlosa", u Državnoj operi u Ankari "Carminu Buranu" te opere "Andrea Chenier", "Carmen" i "Faust", a u Italiji 1996. godine u Veroni s pijanistom Aldom Ciccolinijem integralno izvodi Saint-Saensove glasovirske koncerte i Mendelssohnove simfonije.

Godine 2012. u HNK Split praizvodi operu "Maršal" hrvatskog skladatelja Silvija Foretića a uz maestra Šuteja višegodišnji je dirigent humanitarnog spektakla Opera pod zvijezdama na zagrebačkoj Šalati, a kasnije na Tomislavovu trgu, kao i mnogih koncerata Zagrebačke filharmonije na kojima su nastupile operne zvijezde Jose Carreras, Inva Mula i Denyce Graves.

Od 2007. godine djeluje kao samostalni umjetnik, a 2014. postaje ravnatelj opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i glazbenog programa Splitskog ljeta.

Među nagradama ističu se nagrada "Milka Trnina" HDGU-a i Nagrada hrvatskog glumišta za najboljeg opernog dirigentskog ili redateljskog ostvarenja za dirigiranje operom "Nabucco" na 64. Splitskom ljetu.

Nagrada za životno djelo "Lovro pl. Matačić" utemeljena je 1990. godine, kao priznanje posebno zaslužnim glazbenim umjetnicima, izvođačima, na području klasične glazbe.

Za odabir kandidata raspisuje se natječaj te oformljuje žiri sastavljen od uglednih glazbenika svih profila koji odabire nagrađenog.

Dosadašnji dobitnici Nagrade su Boris Papandopulo, Ivo Maček, Milan Horvat, Jurica Murai, Tomislav Neralić, Ruža Pospiš Baldani, Srebrenka Jurinac, Berislav Klobučar, Mladen Bašić, Stjepan Radić, Anđelko Klobučar, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza i Vladimir Kranjčević, Vladimir Krpan, Pavica Gvozdić i Valter Dešpalj.  

Svi dosadašnji dobitnici svojim su umjetničkim djelovanjem pridonijeli afirmaciji glazbene umjetnosti u zemlji te prepoznavanju Hrvatske kao relevantne glazbene sredine u cijelome svijetu, ističe se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter