RIJEKA

Grand Prix History Film Festivala pripao francuskom filmu "Ciompi"

| Autor: Hina
Scena iz filma "Ciompi"

Scena iz filma "Ciompi"


Na sedmom Međunarodnom festivalu povijesnog dokumentarnog filma History Film Festival u Rijeci glavna nagrada Grand Prix festivala dodijeljena je u subotu francuskom filmu “Ciompi”, redateljice Agnes Perrais.

U obrazloženju festivalskog žirija stoji da nagrađeni filmu “na inventivan i inspirativan način briljantno meandrira između povijesne sage o radničkom otporu iz 14. stoljeća i nezadovoljstva radnika danas, prizivajući ne samo povijesne iskaze nego i fantazmagorične vibracije zidina grada u kojima još uvijek odjekuju nezadovoljstvo i pobuna.

"Koristeći kompleksnu filmsku teksturu različitih filmskih formata, film doživljavamo kao relevatno svjedočanstvo ali i kao poemu i filmsku meditaciju”, navodi žiri.

Nagradu za najbolji nezavisni film dobio je film “Game over”, autora Saeeda Mayahyja i Carlsen Miriam, o mladićima migrantima i njihovu putu. 

Film "Petrinja 12:19 PM" veterana hrvatske kinematografije Branka Schmidta dobio je nagradu za najbolju televizijsku produkciju. Ocijenjeno je da je redatelj uspio ostvariti dobar balans između kritičkog pogleda prema premalo iskazanoj pomoći nastradalima i zdrave doze nade i optimizma koju u sebi, unatoč svemu, nastradali nose. 

Film "Spomenici u nestajanju" Valerija Ciriacija nagrađen je za najbolju produkciju i montažu. 

Nagradu za najbolji dizajn zvuka i kompozicije dobili su autor zvučnog dizajna filma "Grue – tradicionalne drvene dizalice za barke" Gildo Bavčević, autor glazbe Vjeran Salamon i redatelj Dan Oki.

Najbolja filmska fotografija je u filmu "Ciompi", djelo Frederique Menant, film “Sastavljen život” redateljice Elodie Degavre dobio je nagradu za najbolji scenarij, a nagradu za najbolju režiju Anne Sandrini, za film "Avenal". 

Sedmo izdanje Međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma History Film Festival održavalo se od 12. do 16. rujna u riječkom Art-kinu. U natjecateljskoj konkurenciji bilo je 20 filmova. O dobitnicima nagrada odlučivao je međunarodni žiri kojega su činili glumica, scenaristica i redateljica Lana Barić, scenaristica, redateljica i filmska kritičarka Rada Šešić i redatelj Igor M. Toholj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater