"Stane"

Kratki film Antonete Alamat Kusijanović na Danima autora Mostre

| Autor: Hina
Antoneta Alamat Kusijanović (Snimila Neva Zganec/Pixsell)

Antoneta Alamat Kusijanović (Snimila Neva Zganec/Pixsell)


Kratkometražni igrani film "Stane" Antonete Alamat Kusijanović uvršten je u paralelni program 80. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, Dani autora, izvijestio je u četvrtak Hrvatski audiovizualni centar.

Festival se ove godine održava od 30. kolovoza do 9. rujna, a hrvatski film prikazuje se kao dio inicijative modnog brenda Miu Miu, "Women's Tales".

Riječ je o seriji odabranih kratkometražnih filmova svjetski priznatih redateljica, a neke od njih koje su imale filmove na toj platformi su: Agnès Varda, Hiam Abbass, Chloë Sevigny, Lynne Ramsay, So Yong Kim. 

Za ovogodišnje, 26. izdanje serije, Miu Miu je pozvao Antonetu Alamat Kusijanović, koja za svoj film potpisuje i scenarij, uz Ivora Martinića. 

Radnja filma smještena je u hrvatsku dijasporu u SAD-u, kada se Stane, na dan kada treba preuzeti obiteljsku građevinsku tvrtku, suočava s pitanjima braka, ljubavi i patrijarhata.

Redateljica kaže da je to priča koju je dugo htjela ispričati i zahvalna je na prilici i sjajnoj filmskoj ekipi. "Počašćena sam što sam pozvana među ovako svjetski renomirane filmašice i veselim se predstaviti Stane u Veneciji," rekla je.

Naslovnu ulogu u filmu tumači Danica Čurčić, a u glavnim ulogama su još i Boris Isaković, Jasna Đuričić, Alban Ukaj, Lana Ujević i Tom Rushaidat.

Svjetska premijera filma na rasporedu je 3. rujna.

To je njezin prvi film nakon "Murine", dugometražnog prvijenca koji je osvojio, među ostalim, nagradu Camera d'Or za najbolji debitantski film Filmskog festivala u Cannesu 2021.

Film je realiziran u produkciji Hi Production iz Milana i Eclectice iz Zagreba. 

U glavnom programu festivala u Veneciji (program Horizonti), svjetsku će premijeru imati dugometražni igrani film makedonskog redatelja Gorana Stolevskog, "Domaćinstvo za početnike", nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Kinorama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater