ZAGREB

Svjetska premijera hrvatske koprodukcije u Veneciji

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Dugometražni igrani film makedonskog redatelja Gorana Stolevskog, hrvatska koprodukcija "Domaćinstvo za početnike", imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Horizonti 80. Mostre, koja se održava od 30. kolovoza do 9. rujna.

"Premijera na Venecijanskom filmskom festivalu mi je san doslovce od kada sam imao 12 godina", izjavio je Goran Stolevski, a prenosi HAVC. 

"Ne mogu biti sretniji što ću na ovogodišnjem izdanju predstaviti Domaćinstvo za početnike, to djelo ljubavi koju sam dijelio s briljantnim glumcima i ekipom iz gotovo svakog kuta Balkana", dodao je. 

Njegov film istražuje univerzalne istine o obitelji, one u kojoj smo rođeni i one koje sami stvorimo. Dita nikada nije htjela biti majka, ali okolnosti je prisile da odgaja dvije kćeri svoje djevojke, malenu neposlušnu Miju i buntovnu tinejdžericu Vanesu. 

"Dok se borba karaktera rasplamsava, njih tri kroz sukobe postaju neobična obitelj koja je prisiljena izboriti se da ostane zajedno", napominje se u najavi filma koji nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Kinorama.

Stolevski je rođen i odrastao u Makedoniji, a u Australiju se preselio kao tinejdžer. Njegova filmografija uključuje nagrađivane dugometražne filmove "You Won't Be Alone", čija je premijera bila u službenom natjecateljskom programu Sundance Film Festivala 2022. i "Of an Age", filma koji je otvorio Međunarodni filmski festival u Melbourneu 2022. 

Njegovih 25 kratkih igranih filmova prikazani su na više od 200 festivala diljem svijeta, a među njima film "Would You Look at Her" osvojio je Nagradu žirija za najbolji međunarodni kratki film 2018. godine na Sundance Film Festivalu.

On potpisuje i scenarij za "Domaćinstvo za početnike", a i montirao ga je. Direktor fotografije je Naum Doksevski. 

Osim producentice Ankice Jurić Tilić, od hrvatske ekipe na filmu su radili skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, a jednu od glavnih uloga nosi i glumac Vladimir Tintor.

Ostale glavne uloge nose priznate rumunjske glumice Anamaria Marinca i Alina ?erban, uz makedonske glumce Samsona Selima, Miu Mustafa, Dzadu Selim, Saru Klimosku te Ajshu Useini i Rozafu Celaj iz Kosova.

Film je koprodukcija Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Poljske i Kosova. 

Program Horizonti dio je službene selekcije venecijanske Mostre, posvećen autorima čiji filmovi predstavljaju nove trendove u izražavanju i estetici međunarodne kinematografije. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini