NOVI USPJEH

Pulski umjetnici Matija i Mauricio Ferlin hrvatski predstavnici na prestižnoj međunarodnoj manifestaciji

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Mauricio Ferlin / "But I Am Alive", artefakti / Matija Ferlin (Snimili Tanja Draškić Savić / Ivan Slipčević)

Mauricio Ferlin / "But I Am Alive", artefakti / Matija Ferlin (Snimili Tanja Draškić Savić / Ivan Slipčević)


Pulski umjetnici, braća Matija i Mauricio Ferlin predstavit će Hrvatsku na 15. izdanju Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora i to izložbom "But I Am Alive", odnosno instalacijom koja se oslanja na njihovu višestruko nagrađivanu predstavu "Sad Sam Matthäus". Ovogodišnji 15. Praški kvadrijenale, prestižna međunarodna manifestacija svečano se otvara u srijedu 7. lipnja. Kustosi hrvatske izložbe su Ivan Marušić Klif i Igor Ružić, a izložbu u Pragu organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Povijesno, društveno i kulturno nasljeđe

"U svom magnum opusu, predstavi 'Sad Sam Matthäus', dva brata zapletena u umjetnosti, Matija i Mauricio Ferlin jukstaponirali su svoju osobnu i obiteljsku povijest s Kristovom mukom, koristeći Muku po Mateju [Matthäus-Passion] Johanna Sebastiana Bacha kao referentnu osnovu. Hrvatska izložba na Praškom kvadrijenalu 2023. ovu složenu izvedbu transponira u instalaciju, mrtvu prirodu, ističe se na stranicama Hrvatskog dizajnerskog društva.

- Matija i Mauricio Ferlin – prvi međunarodno istaknuti suvremeni plesač i koreograf, drugi dizajner širokog spektra – nerazdvojno surađuju već gotovo dva desetljeća. Dijeleći zajedničku viziju, a istovremeno tumačeći jedan drugoga, svaki novi projekt u njihovoj suradnji korak je naprijed. Premijerno izvedena 2021., solo predstava 'Sad Sam Matthäus' sažima elemente dramskog i postdramskog kazališta, kao i suvremene plesne i izvedbene umjetnosti, spajajući, preklapajući i suprotstavljajući Bachovu Matthäus-Passion, BWV 244 s umjetnikovom vlastitom i obiteljskom povijesti i mitologijom proizašlom iz surovog geopolitičkog konteksta i bukoličkog, ali izazovnog prirodnog okruženja.

Naslovnica kataloga koji prati izložbu "But I Am Alive"Naslovnica kataloga koji prati izložbu "But I Am Alive"

Temeljna premisa prostornog koncepta hrvatske izložbe na Praškom kvadrijenalu 2023. osmišljena je na antagoniziranju, ali i prožimanju unutarnjeg i vanjskog, društvenog i individualnog, intimnog i javnog, polikromatskog i monokromatskog, scenskog i proceduralnog. Stoga ova prostorna dispozicija predstavlja ogoljelu scenografsku praksu dok, naizgled paradoksalno, zadržava višeslojnost izvorne izvedbe. Detaljno razrađeni artefakti, pronađeni i prirodni objekti postavljaju se u izložbeni kontekst u svom izvornom obliku, pri čemu dosežu sljedeću strukturnu razinu odnosa unutar svojih povijesnih, društvenih i kulturnih nasljeđa, naglašavaju iz HDD-a.

Taj prijenos konteksta, iz izvedbe u izložbu, ne oduzima im vitalnost i autentičnost ili "rijetkost" koji imaju na pozornici, upravo zato što se njihova funkcija ne iscrpljuje izvedbom. Naprotiv, izvedba pridonosi njihovoj kvaliteti i specifičnoj težini. Jednom tako oslobođeni, ovi objekti ne bježe iz svog izvornog konteksta – oni ga zapravo ponovno sastavljaju, rekonstruirajući životnost izvedbe i njezinih autora. Naslov "But I Am Alive" stoga nije samo deklaracija. To je, na svoj način – poziv, ističu iz HDD-a.

Rare kao specifičnost mjesta i situacija

Tema Praškog kvadrijenala 2023. glasi "Rare" i poziva sudionike da prikažu umjetnost koja izranja iz ideja, materijala, umjetničkih pristupa i dizajnerskih praksi koje se povezuju s ljudskom razinom unutar svojeg okruženja, odnosno sa specifičnosti mjesta i situacija u kojima ona nastaje.

Izložba Matije i Mauricija Ferlina "But I am Alive" četvrti je izložbeni nastup Hrvatske na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora u organizaciji i produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva. Sve tri prethodne izložbe redom su nagrađene na ovoj prestižnoj međunarodnoj manifestaciji. Grupa Numen/ForUse (predstavljena izložbom "ScenEGOgraphy" u autorskoj koncepciji Ire Payer) 2011. je dobila Zlatnu medalju za najbolji scenski dizajn te Zlatnu medalju za najbolje korištenje kazališne tehnologije, 2015. godine svi su sudionici izložbe "Neopipljivo / Intangible" (autorska koncepcija Marko Golub, Nikola Radeljković, Igor Ružić; umjetnici: BADco., Božena Končić Badurina, Boris Bakal & Leo Vukelić, Oliver Frljić & Igor Pauška, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Borut Šeparović i Vlasta Žanić) dobili Zlatnu medalju za najbolje korištenje scenskog prostora. Na prethodnom Kvadrijenalu je Ivan Marušić Klif (izložba "Sliding into the Unknown", kustosi Marko Golub i Maša Milovac) osvojio nagradu Excellence in Performance.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater