SPLIT

Obuljen Koržinek: Cilj je da knjige budu dostupne svim građanima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je u petak na 10. festivalu hrvatskih bibliobusa u Splitu da će se sljedećih deset godina sustavno ulagati u pokretne knjižnice kako bi knjige bile dostupne svim građanima.

"Naša strategija poticanja čitanja ima jak cilj da knjige budu dostupne svim našim građanima jer postoje brojni građani u manjim ruralnim mjestima kojima su knjige nedostupne. Zato su bibliobusi iznimno važni jer odlaze u zabačenija mjesta i dovoze žiteljima knjige za čitanje", kazala je ministrica istaknuvši da će se u sljedećih deset godina sustavno ulagati u pokretne knjižnice.

Najavila je također da će sljedeći tjedan biti pokrenut nacionalni program "Rođeni za čitanje", koji se provodi u suradnji s Ministarstvom zdravstva i pedijatrijskom službom.

"Svaki roditelj koji dovede dijete na pregled sa šest mjeseci pa onda ciklično do polaska u školu na dar će dobiti slikovnicu, a pedijatar će davati upute kako čitati i zašto je čitanje važno", objasnila je ministrica.

Savjetnica za knjižničarstvo Dunja Marija Gabriel rekla je da trenutačno u Hrvatskoj postoji 19 bibliobusa u 14 županija.

Predsjednica komisije za pokretne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva Klaudija Mandić istaknula je da je cjelokupan fond bibliobusnih službi u Hrvatskoj oko 100 tisuća knjiga i one su dostupne za oko 19.000 korisnika pokretnih knjižnica.

Sutra će se u Splitu održati 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Hrvatskoj pod nazivom "Pokretna knjižnica u službi promicanja kulture čitanja".

Organizatori Festivala pokretnih knjižnica su Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice, a suorganizatori Gradska knjižnica Marka Marulića Split kao domaćin Festivala te Društvo knjižničara u Splitu.

Na festivalu bibliobusa posjetitelji će moći razgledati desetak bibliobusa te vidjeti kakve aktivnosti nude i sudjelovati u kulturno-umjetničkom programu i radionicama za djecu i mlade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of