ZAGREB

Otvorena izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata i dodijeljene godišnje nagrade

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2022. godini otvorena je u četvrtak navečer u Zagrebu, a u okviru nje je održana svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata.

Nagradu Viktor Kovačić za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata dobio je Nikola Bašić, čija je suština rada, kako je rečeno u obrazloženju, odnos prema vlastitoj sredini i kulturi.

On je primjer arhitekta koji na renesansni način pokriva sve uloge, od projektanta u uredu do profesora na fakultetu. Impresivna je, neshvatljivo velika količina izvanredno kvalitetnih, realiziranih djela, rečeno je.

Bašić je zahvalio žiriju i kazao da je dobio sve nagrade do sada osim ove i da ga prožima zahvalnost na njoj prema kolegama. Nagradu je izrazio ribarskom metaforom „ajdemo ašumati“.

To je trenutak kad se ribari približavaju kraju i vade mreže da sumiraju svoj ulov. Ja sam na svom zahvalan!, kazao je.

Prijavljeno 67 radova od kojih 58 ostvarenja i devet nakladničkih radova.

Nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2022. godinu dobio je Davor Bušnja za projekt ZK Općinskoga građanskog suda u Zagrebu.

Najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2022. godinu, za koje se dodjeljuje nagradu Drago Galić, dobio je Nikola Fabijanić za projekt Kuća na Pećini u Samoboru.

Nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja dobio je Emil Jurcan za projekt rekonstrukcija rimskog kazališta u Puli.

Nagradu Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture dobili su Ana Dana Beroš, Tamara Bjažić Klarin, Vedran Duplančić, Sabina Sabljić i Nikola Škarić za dokumentarni serijal Čovjek i prostor koji je Zoom d.o.o. proizveo za HRT.

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Tomislav Petrinec čestitao je nagrađenima i kazao da izložba pokazuje veliki broj sjajnih ostvarenja. Ona svjedoče inovativan doprinos kulturi građenja, kazao je i izrazio nadu da će ostvarenja djelovati edukativno.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet također je čestitao svim nominiranima i nagrađenima i kazao da je izložba kritičan pregled stanja hrvatske arhitekture koja podiže na njezin prosjek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter