ZAGREB

Zvijezda svjetske animacije William Kentridge dolazi u Zagreb

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zvijezda svjetske animacije i suvremene umjetničke scene William Kentridge, dobitnik ovogodišnje Nagrade za životno djelo Animafesta, na ovogodišnjem će festivalu imati masterclass i predstaviti širok raspon svog umjetničkog djelovanja.

Zbog gusto ispunjenog rasporeda tog južnoafričkog umjetnika nije lako dobiti, a Animafestov tim to je uspio u Veneciji, nakon višegodišnjih pokušaja.

Umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić rekao je da Kentridgea čuva 'vojska' producentica i kuratorica, pa baš i nije moguće doći do njega, no oni su ga imali sreću susresti u hotelu, a kako je bio susretljiv i znao je za Animafest, uz kavu su dogovorili njegov dolazak u Zagreb.

O tome koliko je 'velik' govori i podatak da kao afrički umjetnik drži rekord za najvišu postignutu cijenu jednog crteža - njegov crtež pisaće mašine prodan je za 600 tisuća eura.

Umjetniku čija se djela nalaze u stalnim postavima najvažnijih muzeja i galerija, a kazališne inscenacije u najslavnijim opernim i kazališnim kućama posvećen je središnji retrospektivni program Majstori animacije, s devet filmova.

Na otvorenju će se održati posebna projekcija filma "City Deep" s glazbenim performansom uživo, u Galeriji Kranjčar postavit će se izložba iz zbirke slovenskog kolekcionara Igora Laha "Circulus Vitiosus", a Kentridge će u Zagrebu imati i masterclass.

Najavljena je i ekskluzivna izvedba njegove verzije "Ursonate" dadaista Kurta Schwittersa s glazbom i video mappingom, u čijoj će mu se realizaciji pridružiti Daniel Šuljić, Maja Rivić, Igor Pavlic, Stanislav Kovačić i Žana Marović.

Vijeće Animafesta nagradilo je "sveukupnost i nedjeljivost umjetničke misli i djela velikog majstora", osobito ističući posebnost i svevremensku magiju njegovih animiranih filmova, a i za doprinos u širenju prisutnosti 'osme umjetnosti' na svjetskoj galerijsko muzejskoj sceni.

Proslavljeni autor osamnaesterostruki je počasni član i doktor poznatih umjetničkih akademija i sveučilišta u Americi, Africi i Europi, nosilac visokih ordena, nagrada i časti raznih država i svjetskih zaklada.

Opus mu obuhvaća sve u rasponu od dječje književnosti, crteža, grafika, tapiserija i skulptura, preko glume, igranog filma, lutkarskih predstava, kazališne i operne režije i scenografije, do zahtjevnih transmedijskih projekata, instalacija, predstava i performansa. 

U animiranom filmu prepoznatljiv je po tehnici ugljena na papiru, autobiografskim inspiracijama s likovima Soho Eckstein i Felix Teitelbaum te tematizaciji apartheida. 

Rođen 1955. godine u Johannesburgu, Kentridge 70-ih studira političke nauke, potom se bavi glumom, režijom i dizajnom u johanesburškom kazalištu.  Crtež i igra za njega postaju osnova umjetničkog izričaja, ali i način otpora prema stvarnosti rasne segregacije i postkolonijalnog naslijeđa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter