ZAGREB

Filmovi 'Prava istina priče o šori' i 'Lost Country' premijerno prikazani u Cannesu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kratkometražni igrani film redateljice i scenaristice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić "Prava istina priče o šori" premijerno je prikazan u utorak u Cannesu u sklopu 62. izdanja programa Tjedan kritike, izvijestio je HAVC u srijedu. 

"Prava istina priče o šori" film je o tinejdžerici Leni koja, katkad smetena školskim peripetijama, zaraznim pjesmama i misterioznim plavim autom, priča pravu istinu o velikoj šori, ali pritom naslućujemo da postoji nešto što nam ne želi reći, poručili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Glavnu ulogu u filmu nosi Vida Tunguz, a ostale zapažene uloge su ostvarili Ana Ugrina, Lucija Plesac, Lily Antić, Lola Jelčić, Nedim Hasanbegović, Adrian Babić Herceg i Pan Jelić.

"Bio je odličan osjećaj prezentirati film publici ovdje. Zadovoljni smo pozitivnim reakcijama, i ponosni što je film prikazan uz druge odlične kratke filmove. Selekcija je vrlo raznovrsna, ali nelinearne i atipične forme prevladavaju, što je pokazatelj da je dobro odvažiti se u isprobavanju novih načina pričanja priča", rekla je Andrea Slaviček u povodu premijere svoga filma u Cannesu.

Producentica filma Katarina Prpić iz produkcijske kuće Antitalent kazala je da je prikazivanje filma "Prava istina priče o šori" dokaz da se u  hrvatsku kratkometražnu  kinematografiju isplati ulagati.

"Činjenica da je film 'Prava istina priče o šori' hrvatske mlade redateljice selektiran upravo u tu selekciju, pokazuje da hrvatska kratkometražna kinematografija itekako ima što za pokazati svjetskoj, i ne samo da prati svjetske trendove, već ih i nameće. To je također dokaz da je kratkometražni film nešto u što se isplati ulagati, što financijama, što obrazovanjem i možemo se samo nadati da će narednih godina uspjeh biti sličan".

Prikazan i "Lost country" Vladimira Perišića

Dugometražni igrani film redatelja Vladimira Perišića, "Lost Country", koji je realiziran u koprodukciji s Ankicom Jurić Tilić  iz hrvatske kuće Kinorama, prikazan je u sklopu istoga programa u ponedjeljak, 22. svibnja.

Radnja filma smještena je u Srbiji 1996. godine tijekom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Petnaestogodišnji Stefan nalazi se pred najtežom od svih revolucija – mora se suprotstaviti vlastitoj voljenoj majci, glasnogovornici te iste korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji, kazali su iz HAVC-a.

Glavne uloge u filmu Lost Country nose Jovan Ginić i Jasna Đuričić. Producentice i producenti filma su Janja Kralj iz francuske kuće KinoElektron, Nadia Turincev i Omar El Kadi iz francuske kuće Easy Riders Films i Vladimir Perišić iz srpske kuće Trilema. Koproducenti su Vincent Quenault i Jeanne Geiben iz luksemburške kuće Red Lion i Ankica Jurić Tilić iz Kinorame, uz ARTE France Cinéma i Cosmodigital.

Oba su filma nastala uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Tjedan kritike (Semaine de la Critique) paralelni je program Filmskog festivala u Cannesu, pokrenut 1962.. Ovogodišnje, 62. izdanje, odvija se od 17. do 25. svibnja, a tradicionalno predstavlja 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta. Cilj programa je otkrivati nove talente, a imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonzáleza Iñárittua i Gaspara Noéa upravo su na Tjednu kritike imali svoje velike "uzlete".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter