ZAGREB

"Sakupljači bilja" i "Suho tlo u plamenu" pobjednici Subversive film festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Filmovi "Sakupljači bilja" Jumane Manne i "Suho tlo u plamenu" Joane Pimente i Adirley Queirós pobjednici su ovogodišnjeg izbora za najbolji dokumentarni i igrani film Subversive film festivala održanog u nedjelju.

Dokumentarni film palestinske redateljice Jumane Manne "Sakupljači bilja" prati protagoniste koji beru divlje biljke ignorirajući izraelski zakon kojim se to zabranjuje. Film, kako kaže stručni žiri, nudi nov pogled na ratni sukob između Izraela i Palestine time što u prvi plan stavlja svakodnevicu Palestinaca u nastojanju da izbjegne klišeje.

Brazilski film "Suho tlu u plamenu" osvojio je nagradu u kategoriji igranog filma. Bavi se borbom protiv širenja ideja bivšega brazilskoga predsjednika Jaira Bolsonara i dolaskom novog, opasnog društvenog poretka iz favela. Film je odabran zbog toga što granice između dokumentarnosti i glume u njemu nisu jasno definirane, objasnio je žiri.

Posebna priznanja dobili su dokumentarac "Knit's Island" u kojemu autori Ekiem Barbier, Guilhem Causse i Quentin L'helgoualc'h istražuju virtualni svijet online igre preživljavanja, te politička screwball-komedija Alaina Guiraudieja "Ničiji junak", igrani film koji subverzivno ispituje politički moral i očekivanja gledatelja. 

Pobjednike su proglasili članovi žirija Nino Kovačić i Peter Grabher.

Filmski dio festivala službeno je zatvorila direktorica festivala Dina Pokrajac, koja je naglasila da Subversive forum i drugi popratni sadržaj festivala traju još tjedan dana, do 29. svibnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini