ZAGREB

Animafest: Za kratkometražnu konkurenciju odabrana 42 filma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, koji će se održati od 5. do 10. lipnja u Velikom natjecanju kratkometražnog filma donosi 42 filma iz 34 zemlje.

Daniel Šuljić, Margit Antauer i Marina Kožul izabrali su filmove od 900 prijavljenih kandidata, među kojima su i četiri hrvatska - "Obiteljski portret" Lee Vidaković, "Vrijeme koje dolazi" Natka Stipaničeva, "Y" Matee Kovač i "Eeva" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova. 

S Animafesta kažu da se susret tradicije i suvremenosti ove  godine ogleda u iznimnom broju književnih inspiracija i crno-bijelih tehnika s jedne, a još uvijek opreznoj upotrebi umjetne inteligencije i problematici mladih s druge strane.

Više ih je nadahnuto stvarnim događajima, primjerice ratom u Ukrajini, dio ih se bavi medijem animacije i filma općenito, dok se među angažiranim naslovima ističu ekološka tematika, ženska iskustva, kritika površnosti suvremenog življenja, problematiziranje granica javnog i privatnog, rasna pitanja.

U odnosu na protekle godine ne opada broj obiteljskih filmova, kao ni klasičnog izričaja.

Prevladavaju autorice i autori mlađe i srednje generacije, no vratile su se i nagrađivane autorice Wendy Tilby i Amanda Forbis koje su se "S Letećim mornarom" za Oscara natjecale treći put, a Oskarovsku nominaciju u Zagreb donose i "Prodavači leda" Joãa Gonzaleza.

Djelo iz užeg izbora oskarovskih kandidata i s liste nominiranih za Europsku filmsku nagradu je "Debitantica" Elizabeth Hobbs. 

Kako je najavljeno, u ponudi žanrovskih filmova ne manjka humora, uglavnom zavijenog u SF ili horor ruho. Detaljan popis uvrštenih filmova nalazi se na Animafestovim internetskim stranicama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini