ANIMAFEST

Grand Prix osvojili filmovi "Kisela kiša" i "Ruben Brandt, kolekcionar"

| Autor: Hina
Hina

Hina


Grand Prix ovogodišnjeg Animafesta u kratkometražnoj konkurenciji osvojio je poljski film "Kisela kiša" redatelja Tomeka Popakula, kojemu je pripala i Nagrada publike Mr. M, a u dugometražnoj mađarski "Ruben Brandt, kolekcionar" Milorada Krstića, objavljeno je u subotu navečer na dodjeli nagrada u kinu Tuškanac kojom je završilo 29. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma.

"Kisela kiša" film je koji vodi na neke ekstremne pustolovine na način koji je katkada neugodan, ali uvijek dojmljiv. Autor je kreirao složenu i uvjerljivu središnju protagonisticu i omogućio nam da se poistovjetimo s njezinim riskantnim traganjem za intenzitetom i doživljajem, ističe se u obrazloženju žirija  Velikog natjecanja kratkometražnog filma.

"Hvala što cijenite moj film, hvala svima koji su me podupirali dok sam radio na filmu, na trenutke je bilo jako teško, hvala Animafestu", poručio je laureat, primivši nagradu. "Uvijek sam htio dobiti nagradu publike i ovo mi je prva, pa mi je to jako neobično", dodao je.

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Michaelu Freiu za film "Klinci", ističući kako animacija likova obično iziskuje puno planiranja i brojne faze, dok je tvorac filma pronašao nov i jedinstven način stvaranja pokreta.

"Upotrijebio je kodiranje i interakciju kako bi se poigrao grupnim procesima i načinom kako ljudi utječu jedni na druge. Ovakva interaktivnost omogućila je autoru da oblikuje svoj kreativni proces, ali i ishod: adekvatnu vizualnu logiku za svoj film", ocijenio je.

"Bilo je zahtjevno raditi na tom filmu, ali na kraju i zadovoljavajuće", rekao je autor, primivši nagradu.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije uručena je autoru njemačkog filma "Poplava" Malteu Steinu "za nadrealizam ružnog svijeta u kojemu jedan mladić pokušava pobjeći od svog podređenog položaja".

"Mračan smisao za humor u kombinaciji s veoma posebnom uporabom zvuka i animacije pruža nam jedinstven doživljaj, često neugodan, ali uvijek fascinantan", obrazloženo je.

Članovi žirija dodijelili su i posebna priznanja - Boris Labbé nagradio je kanadski film "Bez predmeta" Moïa Jobin-Paré, Ruth Lingford posebno se dojmio ruski rad "Pet minuta do mora" Natalije Mirzoyan, Michaela Müller britansko-francuski "Razmirica" Jonathana Hodgsona, Tünde Vollenbroek odabrala je tajvanski film "Si So Mi" Xu-Zhana Zhanga, a Chen Xi hrvatskom filmu "Udahnut život" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona.

Zabavna i neobična perspektiva filma "Ruben Brandt, kolekcionar"

Dobitnik Grand Prixa za dugometražni film "Ruben Brandt, kolekcionar" Milorada Krstića poigrava se pojmom likovne umjetnosti. 

"Ova zabavna i neobična perspektiva je podjednako satirična i puna poštovanja za klasičnu umjetnost oko koje se priča okreće. Nagradu dodjeljujemo za izvrsno osmišljeno detektivsko tkivo, pažljivo promišljeno, odlično napisano te začinjeno maštovitom režijom, eklektičnom glazbom i smislom za dizajn koji je hrabar i koji se ne oslanja na već viđeno",  stoji u obrazloženju. 

Krstić je poručio iz Budimpešte da je zahvalan što je bio pozvan na festival u Zagrebu jer je još od djetinjstva bio inspiriran Zagrebačkom školom crtanog filma, što ga je potaknulo da predstavlja svoju umjetnost na tako jedinstven i poseban način.

"Funan" najbolji dugometražni film po izboru publike

Žiri zadužen za dugometražni film Frank Gladstone, Dina Goder i Dalibor Barić svoje posebno priznanje dodijelio je francusko-belgijsko-luksemburško-kambodžanskom filmu "Funan" Denisa Doa, kojega je pak publika proglasila najboljim filmom u dugometražnoj konkurenciji.

Autor je u Zagrebu predstavio svoj film, no kako je morao otići zahvalio je u video poruci, napomenuvši kako je posebno sretan što je dobio nagradu publike i što mu to govori kako i animirani film takve tematike još zanima i može dirnuti ljude.

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Hrvatskog natjecanja - Nikita Diakur, Vasco Sá i Bruno Razum, odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti češkom filmu "O tom potom" Matouša Valchářa, nastalom na Fakultetu dizajna i umjetnosti Ladislav Sutnar na Sveučilištu Zapadne Bohemije.

Žiri smatra kako taj "sirov i izravan film o delikatnoj temi koja se tiče svakoga od nas".

Prema odluci istoga žirija, posebna priznanja pripala su filmovima "Sretan kraj" EunJu Ara Choi i "Ljubav na raskršću" Hee-seung Choi.

"Prikaz izvrsnosti u četiri čina" najbolji hrvatski film

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je "Prikaz izvrsnosti u četiri čina" Mortena Tšinakova i Lucije Mrzljak, nastao u estonsko-hrvatskoj koprodukciji, a žiri ga je opisao kao "enigmatičnu zagonetku koja pri odgonetavanju otkriva apsurdnost naše neprestane želje za zabavom".

Autori su zahvalili neuobičajenom glazbenom video porukom.

Posebno priznanje u toj kategoriji pripalo je Ivani Bošnjak i Thomasu Johnsonu za "Udahnut život".

Nagrada za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju otišla je  Balászu Turaiju za "Pad Rima" koji je ostvaren u suradnji mađarskog studija Boddah i hrvatskog Adriatic Animation.

Pobjednika novoustanovljenog Natjecanja VR-projekata izabrao je žiri u kojemu su bili David Doutel, Marc Betrand i Milan Gostimir. Nagradu su dodijelili francuskom radu "Accused #2 Walter Sisulu" Nicolasa Champeauxa i Gillesa Portea.

Pobjednike Natjecanja filmova za djecu birao je dječji žiri, Nina Bukovina, Sven Fritz, Lara Grgec, Vigo Urbanke i Grgur Valkaj.

Glavnu nagradu dodijelio je filmu "Veliki vuk i mali vuk" Rémija Durina, a  posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je belgijskom filmu "Slatka noć" Lije Bertels. 

Rekordan broj zemalja, velik broj gostiju

Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta, zahvalio je svima što su došli na festival, publici koja je gledala filmove i inozemnim gostima kojih je bilo više od 240 akreditiranih.

"Imali smo rekordan broj prijava iz 86 zemalja, a autori iz njih 47 su se natjecali za festivalske nagrade", podsjetio je.

U proteklih šest dana na Animafestu je prikazano ukupno više od 400 filmova, od čega ih se 150 natjecalo za nagrade.

Filmovi su se prikazivali u kinu Tuškanac, Kinoteci i Kaptol Boutique Cinema, te na pozornicama na otvorenom, a festival je ugostio oko 250 animatora i filmskih stručnjaka iz cijelog svijeta.

Nakon dodjele prikazuje se izbor nagrađenih filmova, nakon čega na Ljetnoj pozornici Tuškanac počinje poseban filmski program Povedi me na Mjesec, priređen u povodu 50. obljetnice čovjekovog slijetanja na Mjesec.

Idući, jubilarni, 30. Svjetski festival animiranog filma održat će se od 8. do 13. lipnja 2020. godine. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum