ZAGREB

Filmska revija Kazališne akademije FRKA od 28. do 30. travnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Filmska revija Kazališne akademije - FRKA, održat će se od 28. do 30. travnja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a njezino svečano otvorenje bit će u petak, 28. travnja, u kinu Kinoteka.

Ovogodišnje, 15. izdanje revije održava se na temu Flashbacks, koja se fokusira na slavljenje, uvažavanje i zahvalu svim filmskim ostvarenjima i umjetnicima koji su oblikovali našu povijest, kao i onima koji će oblikovati našu budućnost, najavljeno je. 

Prikazat će se više od pedeset filmova koji su nastali u produkciji Akademije dramske umjetnosti, a na otvaranju će biti prikazani "Aleksandar" Vide Skerk, "Moj Nikola" Martine Marasović, "O Mateju" Jana Krevatina i "Pasje bombice" Mateja Matijevića.

FRKA, platforma za studente na kojoj predstavljaju svoje radove, natjecateljskog je karaktera, a filmovi se natječu za nagrade u 13 kategorija. 

U sklopu ovogodišnjeg izdanja prvi put će se održati Produkcijski dan, koji promiče profesiju producenta u audiovizualnoj umjetnosti.

Raznim aktivnostima, okruglim stolom, gostujućim predavanjem, radionicama i filmskim projekcijama otvorit će se dijalog sa srednjoškolcima i studentima, odnosno potencijalnim budućim studentima Akademije. 

Studij produkcije obrazuje buduće profesionalce za različite pozicije u kulturnim ustanovama koji stvaraju i organiziraju audiovizualne projekte, filmove, videoigre, aplikacije i reklame ili scensko-izvedbene, predstave, festivale i evente.

"Čak i nakon 20 godina postojanja studija Produkcije, zaposlenost bivših studenata je gotovo stopostotna što dovoljno govori o potrebama tržišta za ovom pozicijom", istaknula je predstojnica Odsjeka produkcije Rea Rajčić.

Gostuje šestero uspješnih profesionalaca iz regije, Ankica Jurić Tilić, Gorazd Slak, Jelena Mitrović, Nerma Mehadžić, Amira Kudumović i Nebojša Jovanović.

Osim panela, organiziran je i Meet&Eat domjenak na kojem će se učenici, studenti i profesori moći bolje upoznati i porazgovarati o budućnosti produkcije. 

Ove su godine kao dio programa Produkcijskog dana gosti studenti i profesori s Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, koji će u programskom bloku posvećenom njima predstaviti  izbor studentskih filmova te razmijeniti znanja i iskustva. 

Bit će tu i masterclass "Od studenta do producenta" Ivana Kelave koji će govoriti o svom profesionalnom putu koji je započeo u Zagrebu, a nastavio u Londonu.

Produkcijski dan organiziran je uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske udruge producenata, Hrvatskog društva nezavisnih producenata te produkcijskih kuća Izvan fokusa, Dinaridi film, Interfilm i Hulahop.

Ulaz na sve programe je besplatan. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater