PULA

Pula: Kino Valli prikazuje filmove iz festivalske povijesti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ususret ovogodišnjemu 70. pulskom filmskom festivalu, pulski kino Valli tijekom travnja i svibnja prikazivat će filmove iz festivalske povijesti u programu pod nazivom "Filmovi za sva vremena”, izvijestili su u utorak iz Pula Film Festivala.

U sklopu tog programa pulski kino redovito će srijedom donositi naslove iz filmske povijesti te prikazivati svjetske klasike, a ulaz na projekcije je slobodan.

Tako će ove srijede u večernjem terminu biti prikazan film redatelja Branka Bauera “Tri Ane” iz 1959. godine, a u glavnim ulogama su Dušan Stefanović, Marija Kohn i Svetlana Mišković. Ta drama donosi priču umirovljenoga željezničkog radnika Marka Petrića koji je u ratu izgubio ženu i kćer, a otkriva da mu je dijete možda ipak preživjelo. 

U srijedu, 19. travnja bit će prikazan film “Nedjelja” redatelja Lordana Zafranovića. Riječ je o drami iz 1969. godine o skupini mladića koji nedjelju provode u besciljnom lutanju i destruktivnom ponašanju koje će eskalirati do otmice autobusa i sukoba s policijom. Glavne uloge tumače Dragomir Čumić, Goran Marković i Martin Crvelin. „Nedjelja“ je prikazana izvan konkurencije na 16. festivalu.

“Ljubavna pisma s predumišljajem” iz 1985. redatelja Zvonimira Berkovića melodrama je o profesoru - muzikologu koji nakon teške prometne nesreće dolazi k svijesti i tijekom liječenja u bolnici zaljubljuje se u lijepu ženu s čijim mužem dijeli bolničku sobu te joj počinje slati anonimna ljubavna pisma. Film je osvojio Zlatnu arenu za scenografiju. Glume Irina Alfyorova, nagrađena u Puli posebnim priznanjem za ulogu, te Krunoslav Šarić i Zlatko Vitez. Film je na programu u srijedu, 26. travnja.

Romantična drama Rajka Grlića “U raljama života” (1984.), nastala prema postmodernističkom romanu Dubravke Ugrešić “Štefica Cvek u raljama života”, na programu je 3. svibnja. Film je osvojio Zlatnu arenu za režiju i glazbu te nagradu Studija „Jelen“, a Semka Sokolović-Bertok nagrađena je Ružom Pazinke za ulogu tetke iz Bosanske Krupe. Kultne su scene iz filma u kojima se Štefica (Vitomira Lončar) nalazi sa svojim ljubavnicima koje glume Bata Živojinović, Miki Manojlović i Rade Šerbedžija.

Program “Filmovi za sva vremena” u kinu Valli ostvaruje se u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom - Hrvatskom kinotekom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum