ZAGREB

Objavljeno prvo hrvatsko izdanje knjige "Sporazum Cvetković - Maček" Ljube Bobana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Naklada Ljevak objavila je prvo hrvatsko izdanje knjige "Sporazum Cvetković - Maček" povjesničara Ljube Bobana, o jednom od ključnih dokumenata koji su prethodili II. svjetskom ratu na prostoru Jugoslavije, a koji je anticipirao i neka kasnija pitanja i probleme. 

Povjesničar, redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i redoviti član JAZU-a/HAZU-a Ljubo Boban (1933.-1994.) proučavao je hrvatsku i jugoslavensku povijest u razdoblju između dvaju svjetskih ratova istražujući političku povijest HSS-a i njegova vodstva, ponajprije djelovanje Vladka Mačeka. Prikupljao je i objavljivao izvornu građu i polemizirao o uzrocima sloma monarhističke Jugoslavije te o problemima utvrđivanja žrtava Drugoga svjetskog rata u Jugoslaviji i Hrvatskoj, posebno u logoru Jasenovac.

Godine 1971. sudjelovao je u osnivanju Instituta za hrvatsku povijest Sveučilišta u Zagrebu te bio i njegov direktor (1972.-1974.).

Knjiga "Sporazum Cvetković-Maček" (1965.) jedno je od njegovih glavnih djela. U njoj je Ljubo Boban otkrio mnoge nove dokumente, široj javnosti dotad nepoznate i nekorištene u historiografiji, stoji u najavi.

Jedan od ocjenjivača disertacije, Vaso Bogdanov, tražio je od Bobana da izbaci neke tvrdnje za koje je smatrao da su sporne, a Jaroslav Šidak i Mirjana Gross predložili su Bobanu neka revidira svoje tvrdnje o Mačekovu velikohrvatstvu i zamijeni to "drugim, ispravnijim pojmom".

Kako navodi nakladnik, Boban je poslušao savjet svojih profesora i izostavio tvrdnje o "velikohrvatskom karakteru" Mačekove politike u vrijeme donošenja sporazuma, pa je termine "velikohrvatske ambicije" ili "velikohrvatski program" zamijenio "teritorijalnim zahtjevima" odnosno "teritorijalnim programom".

Druga polemika dogodila se nakon što je 1965. na Filozofskom fakultetu u Zadru obranom disertacije "Uzroci krize monarhističke Jugoslavije od ujedinjenja 1918. do sloma 1941." doktorirao Franjo Tuđman. Ljubo Boban u Telegramu je iznio ozbiljne optužbe da ga je Tuđman plagirao, osobito u dijelovima svoga rukopisa gdje objašnjava postanak Sporazuma Cvetković-Maček i Banovine Hrvatske.

U polemiku se uključio i Tuđmanov mentor Vaso Bogdanov, koji je imao primjerak Bobanove još neobjavljene disertacije o Sporazumu Cvetković-Maček. Bilo je očito da je Tuđman neovlašteno došao do Bobanova rukopisa i da ga je prekomjerno koristio, navodi nakladnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater