ZAGREB

Filmovi "Niska trava" i "Dohvatiti sunce: El Shatt" u Oberhausenu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski filmovi "Niska trava" Davida Gaše i "Dohvatiti sunce: El Shatt" Ane Bilankov imat će svoje svjetske premijere u konkurenciji 69. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u njemačkom Oberhausenu, koji će se održati od 26. travnja do 1. svibnja.

Po riječima redatelja Davida Gaše, film "Niska trava" nastao je kao njegov i završni rad Marte Eve Mećave na trećoj godini Akademije dramske umjetnosti, pa su posebno iznenađeni i ponosni što će premijeru imati na festivalu kao što je Oberhausen.

Radnja je smještena u osječkom predgrađu, obiteljskom dijelu gradu u kojem je autor proveo cijelo svoje djetinjstvo, a svi događaji u filmu rekreacija su određenih ključnih momente njegova odrastanja u susjedstvu.

U filmu glume Areta Ćurković, Živko Anočić, Vlasta Ramljak, Lovre Šokac, Igor Kovač, Sanja Milardović i Sandra Lončarić. 

Eksperimentalno-dokumentarni film "Dohvatiti sunce: El Shatt" dotiče se povijesnih činjenica o najvećem izbjegličkom logoru El Shatt u sinajskoj pustinji u Egiptu tijekom Drugog svjetskog rata, a na temelju materijala iz hrvatskih i međunarodnih arhiva isprepletenih s vizualom ovog pustinjskog "ne-mjesta" sada. 

Film je pokušaj rekonstrukcije fragmentiranog sjećanja o nepoznatoj povijesti migracija na Mediteranu u obliku transtemporalno filmskog putovanja, napominje se u najavi HAVC-a koji je financijski podržao oba projekta.

Glavni natjecateljski program festivala u Oberhausenu predstavlja najstarije natjecanje kratkometražnog filma u svijetu, a ove godine za nagrade će se natjecati 121 film. Bilo je prijavljeno oko 6300 filmova. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum