VARAŽDIN

Varaždin: Ministrica Obuljen Koržinek na premijeri "Majka hrabrost i njezina djeca"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u petak je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu prisustvovala premijernoj izvedbi predstave „Majka Hrabrost i njezina djeca”, u režiji Krešimira Dolenčića.

Riječ je o prvoj ovogodišnjoj dramskoj premijeri koja je na Velikoj sceni varaždinskog HNK izvedena u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Kazališta Marina Držića u Dubrovniku.

Ministrica Obuljen Koržinek uoči premijere Hini je kazala kako pozdravlja ambiciozni projekt intendantice varaždinskog HNK Senke Bulić, kao i činjenicu da radi u koprodukcijama.

„Mislim da je vrlo brzo pokazala tu svoju energiju, otvorenost, uključila se u KHNK, naš Konzorcij nacionalnih kazališta. Veseli me da će u sljedećim tjednima već početi gostovanja i ovdje dolazi riječko kazalište s Plamtećom vodom, svojom baletnom uspješnicom”, rekla je Obuljen Koržinek istaknuvši zadovoljstvo što su svi intendanti prepoznali novu platformu kroz koju će publici dati puno više sadržaja nego što je do sada bio slučaj.

Intendantica Bulić naglasila je da je riječ o velikom antiratnom komadu zbog čega je aktualan.

„Ovo je fantastična tema, imamo velikog redatelja Dolenčića i glumicu Ljiljanu Bogojević koja je rođena za taj komad te Hanu Hegedušić koja je fantastična, kao i svi ostali glumci koji mogu nositi taj težak i intelektualni komad”, rekla je Bulić.

Inače, radi se o jednom od najpoznatijih djela Bertolta Brechta, ujedno i najpoznatijem antiratnom dramskom tekstu, a intendantica Bulić poručila je kako su za njegovu izvedbu 'potrebni fantastični muzičari i glumci koji znaju otpjevati ovu zahtjevnu glazbu'.

Redatelj Dolenčić kazao je da je ranije imao ideju o tome da predstavu 'Majka Hrabrost i njezina djeca' treba izvesti u varaždinskom HNK.

„Zašto? Jer imaš Ljiljanu Bogojević u kazalištu. Treba biti velika, jaka osobnost koja može iznijeti jednu od najžešćih ženskih uloga u dramskoj literaturi 20. stoljeća”, rekao je Dolenčić.

Objasnio je da u ovom komadu nema velikih junaka, već su svi likovi mali ljudi, tipizirani karakteri koji su samo žrtve rata.

„Sad isto zbrajamo žrtve svih tih ratova oko nas koji se događaju, gdje ljudi postaju statistika. Ovo je neko protivljenje, ne želimo biti ta statistika, da to, makar mlađe generacije, počnu odbijati u životu”, dodao je Dolenčić.

Glavnu ulogu Mutter Courage utjelovila je Ljiljana Bogojević uz koju u predstavi glume i Marinko Leš, Zdeslav Čotić, Dea Presečki, Robert Plemić, Barbara Rocco, Hana Hegedušić, Branimir Vidić, Filip i Nikša Eldan te Mladen Grof Jerneić Erdödy. Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Martina Ptičar, a glazbeni voditelj Ivan Josip Skender.

Premijeri su nazočila brojna lica iz društvenog, političkog i kulturnog života, između ostalih i saborski zastupnici Damir Habijan i Barbara Antolić Vupora, varaždinski župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i drugi.

Nakon premijere, reprizne izvedbe predstave bit će u subotu i nedjelju od 19,30 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum