ZAGREB

Izložba grupe Contra na Veleučilištu Bernays

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba likovne grupe Contra otvara se u četvrtak na Veleučilištu Edward Bernays u povodu 10. godišnjice te ustanove.

Grupa Contra djeluje više od dvadeset godina, prvu su izložbu imali 1998. u Muzeju za umjetnost i obrt, a na izložbi na Bernaysu predstavit će se njezini članovi Vladimir Blažanović, Tihomir Lončar, Željko Mucko, Goran Petrač i Davorin Radić.

Kako se ističe u najavi izložbe, grupa Contra okupila se "pod egidom obnovljene figuracije i tehničkog umijeća ovladavanja različitim disciplinama". Njezini članovi djeluju po principu apsolutne slobode u odabiru stilskog ili tematskog usmjerenja, a velik fokus stavljaju na promicanje samih vrijednosti slikarstva i kiparstva, odnosno umjetnosti koju obilježava ta različitost.

Izbor djela za ovu izložbu, dodaje se u najavi, posebno je osmišljen za potrebe Veleučilišta i studenata kako bi ispunio svoju misiju inspiracije te pokazao da znanost i umjetnost imaju zajednički odnos.

Kako u katalogu izložbe ističe povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, Vladimir Blažanović "slikar je kromatske odmjerenosti i u djelima ekspresivnih uzdignuća i primjerima lirske konotacije, što potvrđuju i slike ovoga postava 'Događanje u crnom' i 'Figurativno'".

Tihomir Lončar "oblikuje krajolike i vedute prožimanjem stilizacije oblika i razlaganjem pojedinih fragmenata, viđenjem motiva kroz slutnju realističnih motrišta, te sačuvanom redu i ritmu kompozicije i u prepuštanju gibljivosti likovnog tkiva", a Željko Mucko "doživljaj pejzaža i mrtvih priroda prenosi u 'mozaikalnu' strukturu površine, organizirane česticama transparentne boje, zahvaćenih laganom levitacijom nad prostorom sugerirane dubine".

Goran Petrač slikar je "snažne kolorističke gestualnosti, izrazite ekspresionističke energije, konstantne u odabiru segmenata krajolika, skladanog kovitlanjem oblika, jasnom razdjelnicom planova, dijagonalnim rasprostiranjem pojaseva", a kod Davorina Radića "literarno u likovnom, senzallno u emotivnom objedinjeno je u punoj tjelesnosti figuracije, definirane podatnošću linija i plodnošću palete", piše Špoljarić.

Izložba je jedna od aktivnosti kojima će Veleučilište Bernays obilježiti 10 godina djelovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter