NEW YORK

Gustavo Dudamel od 2026. preuzima njujoršku filharmoniju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njujorška filharmonija priopćila je u utorak da će poznati venezuelanski dirigent Gustavo Dudamel (42) postati glazbeni i umjetnički direktor orkestra počevši od 2026. godine.

Slavni dirigent od 2009. godine vodi Losangelesku filharmoniju. Angažirala ga je Deborah Borda, koja je sada predsjednica Njujorške filharmonije.

O njegovoj glazbeničkoj karizmi, ugledu i svjetskoj popularnosti dovoljno govori podatak da je sa samo 28 godina preuzeo Losanđelesku filharmoniju, jednog od najvećih, najbogatijih i najboljih američkih i svjetskih orkestara. Jedini dirigent izabran na to mjesto u još mlađoj dobi bio je Zubin Mehta koji je muzički direktor u Los Angelesu postao sa 26 godina.

S Dudamelom na čelu, New York Times je nazvao LA Phil "najvažnijim orkestrom u Americi - točka."

"Imam čast biti imenovan budućim umjetničkim i glazbenim direktorom Njujorške filharmonije i hodati stopama Gustava Mahlera, Artura Toscaninija i Leonarda Bernsteina," objavio je 42-godišnji dirigent na Twitteru.

"Zahvalan sam glazbenicima i vodstvu Njujorške filharmonije jer zajedno krećemo na ovo novo i lijepo putovanje", poručio je jedan od najplaćenijih i najpoznatijih dirigenata na svijetu.

"Kao što je veliki pjesnik Federico García Lorca rekao: 'Svaki korak koji napravimo na zemlji dovodi nas u novi svijet," dodao je.

Glavni izvršni direktor LA Phila, Chad Smith, čestitao je Dudamelu i rekao da je "ostavio neizbrisiv trag na klasičnu glazbu, LA Phil i Los Angelesa".

Smith je rekao da je Dudamel dirigirao neka od najambicioznijih djela ikada postavljenih, nadahnuo orkestar da dosegne nove razine umjetnosti, proširio granice Koncertne dvorane Walta Disneyja i pokazao moć glazbe da promijeni živote ljudi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of