SPLIT

Svečani koncert u povodu jubileja klapa Filip Dević u nedjelju u splitskom HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svečanim koncertom pod nazivom "U jubavi s pismon" u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu ženska klapa Filip Dević u nedjelju, 5. veljače obilježit će 50, a muška 60 godina djelovanja, a na koncertu će im se kao gosti pridružiti prvaci opere HNK Terezija Kusanović i Ivica Čikeš.

Ženska klapa Filip Dević osnovana je 1972. godine, njezin osnivač i prvi voditelj bio je prof. Rajmir Kraljević. Na repertoaru su im tradicionalne dalmatinske i nove a capella pjesme koje izvode na samostalnim nastupima.

Dvije godine nakon osnivanja klapa je gostovala na Festivalu klapa u Omišu, što je bio drugi nastup neke ženske klape na tom festivalu. Dobile su brojne pohvale i priznanja, te širom otvorile vrata ženskom klapskom pjevanju.

Na omiškom festivalu ženska klapa Filip Dević nastupala je nekoliko desetaka puta i osvojila dvanaest nagrada, a 2011. osvojile su srebrno odličje na Međunarodnom festivalu zborova Venezia in musica Lido di Jesolo u Italiji.

Muška klapa Filip Dević osnovana je deset godina prije ženske, a izvodi izvorne napjeve i klapske skladbe vezane uz stari Split i Dalmaciju, ali i obrade zabavnih skladbi.

Redovito sudjeluju na svim značajnijim susretima klapa te povremeno surađuju i s izvođačima zabavne glazbe, posebice na Splitskom festivalu.

Dobitnici su brojnih priznanja među kojima je i Nagrada Grada Splita i priznanje Festivala dalmatinskih klapa u Omišu za poseban doprinos razvoju dalmatinske klapske pjesme.

Klapa je nastupala u nekoliko europskih zemalja, te Australiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama. Umjetnički voditelj klape je prof. Jakša Gilić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter