ZAGREB

Svečano otvorena 18. "Noć muzeja" 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je u petak navečer u Etnografskom muzeju 18. Noć muzeja, koju je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo na temu "Muzeji su važni". 

Ministrica Obuljen-Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se život vratio normalnom održavanju kulturnih sadržaja pa više nema hibridnih događaja nego se mogu posjećivati muzeji i druge kulturne ustanove.

Iznimno važnom je ocijenila održavanje "Noći muzeja", kao i svih onih koji promiču njezino održavanje.

Činjenica i da su neke druge djelatnosti krenule putem privlačenje publike na muzejski način najbolji su dokaz koliko su ovakve manifestacije važne i vrijedne, naglasila je.

Podsjetila je da je potres ugrozio brojne muzeje, posebno u središnjoj Hrvatskoj, ali dodala i da je otvorio neke nove mogućnosti.

Tako će, najavila je, iz ovoga nesretnog razdoblja izići s novim Hrvatskim povijesnim muzejom, s novom zgradom Muzeja naive te s obnovljenim i unaprijeđenim muzejskim zgradama te s brojnim muzejima u sustavu HAZU koji će biti obnovljeni.

Neka večeras u svim hrvatskim područjima, središnjim matičnim muzejskim ustanovama te zavičajnim muzejima, kao i malim zbirkama koje će se uključiti u program bude ozračje uživanja u onome što su nam muzealci pripremili te u ljepotu sudjelovanja u životu kulture, dodala je te pozvala sve one koji mogu da večeras, ali i ne samo večeras, posjete muzeje.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na otvaranju je ocijenio da je Noć muzeja jedna od najomiljenijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj.

Zahvalio je Ministarstvu kulture na suradnji na cjelovitoj obnovi gradskih muzeja koji su oštećeni u potresu.

Noć muzeja odabranom se temom fokusira na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike, a u manifestaciji sudjeluju 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini