izložba "IN DIS PLODOVI" 

U pulskoj Zajednici Talijana izloženi radovi srednjoškolaca, ali i proglašene najbolje autorice stripova. Evo o kome je riječ

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Izložba "IN DIS PLODOVI" (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Izložba "IN DIS PLODOVI" (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


U prostorima Zajednice Talijana Pula Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUiU upriličio je u srijedu navečer otvorenje izložbe "IN DIS PLODOVI". U vrlo dobroj atmosferi, u znaku kreativnosti, izloženi su radovi učenika pulskih srednjih škola koji su sudjelovali u ciklusu radionica provedenih u sklopu istoimenog projekta razvoja publike.

IN DIS PUBLIC je, podsjetimo, projekt razvoja publike Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika – HUiU iz Pule. Projekt se 2019. godine do danas kontinuirano bavi osmišljavanjem i provedbom edukativnih, istraživačkih, zagovaračkih, informativnih, promotivnih i kulturno-umjetničkih aktivnosti koje doprinose razvoju nove i zadržavanju postojeće publike.

U 2022. godini IN DIS PUBLIC je sadržavao aktivnosti koje su ciljano usmjerene na djecu i mlade od 14 do 19 godina, odnosno polaznike osam pulskih srednjih škola. Projekti IN DIS PUBLIC u 2022. godini financirali su Grad Pula i Istarska županija.

ll

- Radionice za djecu u i mlade od 14 do 19 godina u 2022. godini održali smo u polivalentnom prostoru HUiU BLOK-a. Na radionicama je sudjelovalo više od 30 pulskih srednjoškolaca koji su mogli birati hoće li sudjelovati u jednoj ili više radionica koje su imale zajedničku temu – URBANO. Sudjelovanjem u radionici sitotiska, radionici polaroid (instant) fotografije, tekstilnoj radionica i radionici analogne crno-bijele fotografije, srednjoškolci su učili kako upotrebom različitih tehnika, alata i metoda rada doprinijeti realizaciji jedne zadane temu, odnosno usvojili su znanja što je to interdisciplinarni pristup umjetnosti koji od 2016. godine u njihovoj lokalnoj zajednici promovira i zastupa Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika - HUiU, kazala je Kristina Nefat.

Osim rezultata koje su učenici ostvarili na radionicama IN DIS PLODOVI, izloženo je i 48 stripova koje su na natječaj RECI TO STRIPOM! prijavili učenici iz 21 istarske srednje škole. Na izložbi je predstavljena i istoimena publikacija te dodijeljene su nagrade trima najbolje ocijenjenim stripovima. Prvo je mjesto osvojila Nensi Brkić iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Pula, drugo Ella Vrzić iz iste te škole, a treće Aurora Celija iz OŠ Kaštanjer. O najboljima je odlučivao žiri u sastavu Vibor i Vjeran Juhas iz Pule te Tihomir Tikulin Tico iz Zagreba.

- Natječaj RECI TO STRIPOM! proveli smo također tijekom 2022. godine u sklopu projekta redovne djelatnosti IN DIS ART te u partnerskoj suradnji s IKA-om – Istarskom kulturnom agencijom. Projekt IN DIS ART u 2022. godini financirali su Zaklada Kultura nova, Grad Pula i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, kazala je Nefat koja je uz Aleksandru Vinkerlić iz IKE i dizajnera Vjerana Juhasa pozdravila publiku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini