ZAGREB

"Svijet po fizici" Jima Al-Khalilija u izdanju V.B.Z.-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik V.B.Z. objavio je knjigu "Svijet po fizici" kvantnog fizičara Jima Al-Khalilija, u kojoj ovaj autor bestselera New York Timesa nudi jasan, jednostavan i fascinantan prikaz onoga što nam fizika govori o našem svemiru.

Jim Al-Khalili (Bagdad, 1962.) iračko-britanski je teorijski fi­zičar i pisac. Doktorirao je na engleskom Sveučilištu u Surreyju gdje predaje teorijsku fiziku, a poseban trud ulaže u popularizaciju znanosti u javnosti svojim knjigama te radijskim i televizijskim nastupima. Među njegovim djelima ističu se "Black Holes, Wormholes and Time Machines", "Quantum Mechanics", "Gravity" i "The Joy of Science". Dobitnik je petnaestak znanstvenih nagrada.

U novom djelu "Svijet po fizici" kvantni fizičar Jim Al-Khalili pruža fascinantan uvid u otkrića fizike o našemu svijetu, stoji u najavi. Bacajući novo svjetlo na duboke spoznaje suvremene fizike, Al-Khalili nam približava ono što nam ova silno važna znanost govori o svemiru i prirodi same stvarnosti, dodaje se.

"Svijet po fizici" počinje s temeljnim pojmovima kao što su prostor, vrijeme, energija i materija, a potom opisuje tri stupa moderne fizike – kvantnu teoriju, relativnost i termodinamiku – pokazujući nam kako tek njihovim spajanjem možemo spoznati svijet, svemir i stvarnost.

"Jasan, jednostavan i fascinantan prikaz onoga što nam fizika govori o našem svemiru i – ključno – kojim dokazima podupire te spoznaje, iz pera jednog od najtalentiranijih i najinspirativnijih popularizatora znanosti", napisao je o knjizi Ian Stewart, autor knjige "Kocka li se Bog?".

Prijevod na hrvatski potpisuje Dario Hrupec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini