ZAGREB

Izložba Željka Kipkea "Osma soba" u Galeriji MH

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba Željka Kipkea "Osma soba", ekstenzija njegove retrospektivne izložbe "Od Ritma do Palače uništenja" postavljene u sedam prostorija Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, otvara se 26. siječnja, u Galeriji Matice hrvatske.

Izložit će se Kipkeove do sada nikada izlagane primarne grafike u tehnici litografije nastale 1977. na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, kao i nekoliko grafičkih listova u tehnikama dubokog tiska i suhe igle, ranije predstavljenih na izložbama u Galeriji grafičkog kolektiva u Beogradu (2014.) odnosno Gliptoteci HAZU u Zagrebu (2015.)

Kako se ističe u najavi, izložene litografije odražavaju analitičku mjeru Kipkeova slikarstva iz istoga razdoblja, a tiskane su u serijama od tri autorska lista te je vrlo rijetko naklada dosezala šest otisaka. 

Prenašanje sadržaja na tim grafikama ukazuje na njihov širi medijski odjek, a pogotovo se to odnosi na papirnatu rolu dugu 732 cm koja podsjeća na analognu filmsku rolu te umjetnikove prve šetnje s uključenom kamerom u ruci na potezu od Filozofskog fakulteta do današnje Ulice grada Vukovara, dodaje se.

Svi grafički listovi izloženi u Galeriji MH, jednako kao i slikarstvo iz istoga razdoblja, simbolički su navijestili Kipkeovu naklonost mediju pokretnih slika.

Željko Kipke (Čakovec, 1953.) jedan je od najistaknutijih suvremenih hrvatskih vizualnih umjetnika koji djeluje na području slikarstva i filma, a bavi se i književnošću te likovnom kritikom odnosno teorijom. 

Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, objavio je niz knjiga, radovi mu se nalaze u više relevantnih kolekcija, a za svoj rad višestruko je nagrađivan.

Njegovu izložbu u NMMU može se razgledati do 29. siječnja moguće razgledati u sedam prostorija tog muzeja, a izložbu u Galeriji MH, kojoj je kustos Vanja Babić, do 11. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater