VARAŽDIN

Izložbom Petera Weisza počeo ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Otvorenjem izložbe Petera Weisza pod nazivom „Lice i naličje” u Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja u Varaždinu u srijedu je počeo ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju.

Izložba „Lice i naličje” obuhvaća 25 slika autora Petera Weisza u tehnici ulja na platnu, a sam autor objasnio je da kada slika, pretežno slika novu figuraciju, no sada se okušava i u apstrakciji. Objasnio je da izložba nosi naziv „Lice i naličje” zbog toga što se nova figuracija bazira na emocijama koje mogu biti i lijepe i ružne, i tužne i vesele što znači, kaže Weisz, da postoji lice i naličje.

„Meni je inspiracija uvijek bila kontakt s ljudima i doživljaj, ne samo ono što čovjek gleda i da to što gleda pokuša prebaciti na sliku, nego da polazi iz svoje intime i radi po tome”, rekao je Weisz koji prvi put izlaže u Varaždinu.

Naglasio je da mu je čast i veselje predstaviti se u Varaždinu, baroknom gradu, te najavio da će izložba u svibnju biti otvorena i u Splitu.

Viša kustosica Gradskog muzeja u Varaždinu u Galeriji umjetnina Elizabeta Igrec objasnila je da ta izložba, u odnosu na autorove prijašnje radove, zalazi u čistu apstrakciju.

S obzirom na njegovo podrijetlo, da mu je otac Židov, tu je uvijek i potajni osjećaj židovskog podrijetla i patnje koje su kroz povijest prošli, kao da se izražava i u tome, i fovistička agresija se s tim kapanjem i drippingom pomiruje, rekla je Igrec.

Izložba Petera Weisza u Varaždinu će biti otvorena do 5. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini