ZAGREB

Objavljena knjiga Georgija Gospodinova "Sva naša tijela"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakladnik Fraktura objavio je knjigu "Sva naša tijela" najprevođenijeg bugarskog pisca nakon pada komunizma Georgija Gospodinova, zbirku ultraktratkih priča u kojima se nostalgija za prošlošću prepleće sa znatiželjom za budućnošću

Georgi Gospodinov (1968.) pisac je, pjesnik i dramatičar. Njegov prozni prvijenac "Prirodni roman" (1999.) objavljen je na više od dvadeset jezika. Sa svojim drugim romanom "Fizikom tuge" osvojio je tri nagrade za najbolji roman, među kojima su nagrada za roman godine u Bugarskoj i međunarodna nagrada Jan Michalski (Švicarska), te se našao u finalu sedam europskih i američkih priznanja za najbolju knjigu – American PEN Translation Award, Premio Strega Europeo (Italija), Haus der Kulturen der Welt Literaturpreis (Berlin) i dr.

Piše poeziju i drame, autor je grafičkoga romana, nekoliko knjiga kratkih priča i libreta za operu. "Slijepa Vajša", kratki animirani film napravljen po njegovoj istoimenoj priči, bila je u najužem izboru za nagradu Oscar 2017. Živi na različitim mjestima, kamo ga odvedu knjige.

Njegova zbirka "Sva naša tijela" sadrži 103 ultrakratke priče, istodobno duhovite i apsurdne, melankolične i ironične, što je stil koji nepogrešivo prepoznajemo iz prethodnih djela Georgija Gospodinova, ističu iz Frakture. "Eksperiment je to verbalne askeze gdje se nostalgija za prošlošću prepleće sa znatiželjom za budućnošću, nastojanje da se uhvati trenutak koji iščezava i uspori vrijeme", dodaju.

"Kao djeca natjecali smo se tko će dulje izdržati pod vodom bez zraka. Zaroniš glavu, u nedostatku mora – u limenu kantu, zujanje u ušima, klaustrofobija u prsnom košu, ne dišeš pola minute, neki minutu i pol, ili više – otprilike koliko traje jedna kratka priča, i brzo podigneš glavu, vraćaš se u život. Prvi udah oštar je i poznat. Zadihan si kao da si putovao 20.000 milja pod vodom. Tako nekako trebale bi izgledati kratke priče. Nećeš se udaviti, ali poslije svakog tog urona udišeš kao da ti je prvi put", napisao je Gospodinov u Pogovoru.

Kritika je zbirku opisala kao škrinju s blagom (SatisFiction), priča koje su smiješne, sveprisutne, maštovite, nježne, snovite, poetične, realistične, nadrealne, otkačene (Livres.fr), autora čije se pisanje, kako ocjenjuje The Calvert Journal, "može usporediti s pisanjem Itala Calvina, Jorgea Luisa Borgesa ili Gabriela Garcíje Márqueza".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum