ZAGREB

Božićni triler začudne atmosfere "Stric" od 1. prosinca u kinima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Božićni triler "Stric", dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, koji je već imao dobar međunarodni prijem, od 1. prosinca počinje se prikazivati i u hrvatskim kinima.

U tom filmu "začudne atmosfere" jedna obitelj krajem 80-ih dočekuje strica (glumi ga Miki Manojlović) iz  Njemačke koji im nosi darove, ali ono što izvana izgleda kao tipični hrvatski božićni ručak i obiteljsko druženje uskoro se pokaže sasvim drugačijim. U Obitelji su još nevista (Ivana Roščić), brat (Goran Bogdan) i nećak (Roko Sikavica).

Film je na festivalima diljem svijeta dobio trinaest priznanja, uključujući posebno priznanje iz festivala u Karlovim Varima, dvije Zlatne Arene na Pulskom filmskom festivalu - za scenarij i za kostimografiju te Grand Prix na festivalu u Braunschweigu. 

Kako se napominje u najavi, domaća kritika suglasna je da je riječ o originalnom i nekonvencionalnom djelu bizarne atmosfere kakav dosad nije viđen u domaćoj kinematografiji, s utjecajem i elementima začudnosti grčkog "čudnog vala", ali i novovalnih hororaca kao kombinacije art-housea i žanrovskog filma.

Autori kažu kako je "Stric" dekonstrukcija onoga što obitelj obično proživljava tijekom blagdana jer nas od djetinjstva  uče da su blagdani vrijeme kad obitelj mora biti radosna i na okupu. 

"Možda se baš zbog toga takva svečana okupljanja doimaju namještenim i dobro uvježbanim predstavama koje se raspadaju i pretvaraju u kaos čim netko ne drži i do najmanjih običaja", objašnjavaju.

Po njihovim riječima, Božić će biti 'sretan' samo se ako se odglume svi elementi predstave, a izbjegnu negativne emocije i neugodne situacije.

Film je prije kino distribucije premijerno prikazan u riječkom Art kinu Croatia, u Splitu se prikazuje u utorak u kinu Kinoteka Zlatna vrata, a u Zagrebu 30. studenoga u kinu Kinoteka. Premijerama će nazočiti ekipa filma predvođena autorima i glumačkom postavom. 

Film nastaje u produkciji kuće Eclectica u suradnji sa Sense Production iz Beograda. Distributer filma je Kino Mediteran.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum