ZAGREB

Film "Dani suše" dobio nagradu za izvrsnost Europske filmske akademije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turski film „Dani suše“, koji nastaje u koprodukciji s Hrvatskom, nakon svjetske premijere na festivalu u Cannesu nastavlja nizati uspjehe, među kojima je i prestižna nagrada za izvrsnost u kategoriji montaže Europske filmske akademije.

Hrvatski koproducent 4Film izvijestio je u ponedjeljak kako je nagrada Özcanu Vardaru i Eytanu Ipekeru prva EFA nagrada dodijeljena turskom filmu nakon 2000. godine.

Koproducentica filma Anita Juka rekla je kako su ponosni što su bili dio odlične ekipe koja je radila na stvaranju tog filma. 

"Premijera popraćena ovacijama publike u Cannesu bila je nevjerojatno iskustvo, a izuzetno nam je drago da je film nastavio uspješni niz prikazivanja i nagrada na festivalima diljem svijeta i zahvalni smo Europskoj filmskoj akademiji što je prepoznala njegovu kvalitetu", ustvrdila je. 

„Dani suše“ Emina Alpera  prati borbe mladog idealista koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u malom gradu u Turskoj koji već duže vrijeme pati od nestašice vode te tijekom svoje prve istrage biva uvučen u političke sukobe.

Film je nastao u suradnji Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke, a od hrvatske filmske ekipe sudjelovala je Anita Juka, s Laurom Sinovčić i Paulinom Križić iz tvrtke 4film. Goran Mećava sudjelovao je kao steadicam operater, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj te Daniel Žuvela kao boom operater.

Na svjetskoj premijeri u sklopu prestižne kategorije Un Certain Regard na 75. Filmskom festivalu u Cannesu, film je počeo turneju po renomiranim festivalima u Europi i svijetu, uključujući filmske festivale u Sydneyu i Melbourneu, FilmFest München i Međunarodnom filmskom festivalu u Jeruzalemu. 

Nacionalna premijera u Hrvatskoj održana je na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio Zlatnu arenu za najbolji film u Međunarodnom programu, nagradu kritike za najbolji film u Međunarodnom programu te Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju.

Službena dodjela Europskih filmskih nagrada održat će se 10. prosinca u Reykjavíku. 

Hrvatski glumac s danskom adresom, Zlatko Burić nominiran je u kategoriji najboljeg glumca te nagrade, za film "Trokut tuge" Rubena Östlunda. 

Europska filmska akademija dodjeljuje nagrade za izvrsnost filmašima za rad na filmovima koji su bili razmatrani za Europsku filmsku nagradu. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum