BARCELONA

U ponedjeljak besplatni koncert u Zadru povodom Dana Mediterana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Povodom Dana Mediterana u ponedjeljak će biti organizirano 35 besplatnih koncerata u 24 zemlje Unije za Mediteran, od kojih će se jedan održati i u hrvatskom gradu Zadru.

Glazbenik Vladimir Mićković, koji stvara glazbu temeljem proživljenih impresija s putovanja Mediteranom, izvest će koncert pod nazivom “Vladimir & Kalafat”.

“On nas približava kulturi i baštini Mediterana. Osim očaravajućih zemljopisnih pejzaža sa sobom donosi i tragične priče oslikane emocionalnim stanjem putnika i izbjeglica koji idu s afričkih obala u Europu”, izvijestila je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Ta javna institucija u Hrvatskoj suorganizator je koncerta koji će se održati u Kneževoj palači u Zadru, s početkom u 19 sati.

U četvrtak je, inače, u Barceloni održan forum Unije za Mediteran, organizacije s 43 zemlje, tijekom kojeg su najavljeni razni događaji povodom obilježavanja Dana Mediterana.

Besplatni koncerti bit će izvedeni istovremeno u 24 zemlje koje će na taj način iskazati raznolikost Mediterana u okviru svojih lokalnih zajednica, te se međunarodno predstaviti kroz umjetnički izričaj. Njime će promovirati razgovor među kulturama i  uvažavanje raznolikosti.

Zaklada Anna Lindh svojevremeno je raspisala javni poziv za sudjelovanje, a među 96 zaprimljenih prijava izabrano je njih 35.

Dan Mediterana obilježava se od 2021. godine s “ciljem jačanja zajedničkog mediteranskog identiteta”, izvijestila je Unija za Mediteran.

Dan 28. studenog je odabran jer je na taj dan 1995. godine u Barceloni postignut sporazum o suradnji između zemalja sa sjevera i juga tog mora.

Temeljem tog sporazuma je 2008. stvorena Unija za Mediteran putem koje se jednom godišnje sastaju ministri vanjskih poslova, a tijekom godine njihove zemlje nastoje uspostaviti suradnju u područjima poput zaštite okoliša, klimatskih promjena, obrazovanja i istraživanja, te zaposlenosti žena i mladih.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater