ZAGREB

Kino Tuškanac slavi 80. rođendan Martina Scorsesea

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kino Tuškanac u povodu 80. rođendana Martina Scorsesea od 16. studenog donosi najveću hrvatsku retrospektivu filmova tog proslavljenog redatelja, producenta i scenarista. 

Retrospektiva obuhvaća 24 ostvarenja nastalih tijekom pedeset godina, 1967. do 2019., autorove sad već klasike, ali i manje poznate uratke.

Otvara je film "Dobri momci" (1990), jedan od najboljih gangsterskih filmova svih vremena, za koji je nagrađen za režiju Srebrnim lavom u Veneciji. 

U filmu glumi i omiljeni mu glumac, Robert De Niro, s kojim je prvi put surađivao u "Ulicama zla" (1973) - njegovom dotad najosobnijem djelu iz vremena odrastanja na ulicama njujorške Male Italije. 

Gangsterska drama "Kasino" (1995), s Robertom De Nirom, Sharon Stone i Joeom Pescijem zaključuje Scorsesovu neformalnu gangstersku trilogiju (Ulice zla, Dobri momci). 

Klasik je i "Taksist" (1976), nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu, iz kojeg su neke replike postale dijelom opće kulture. 

Tu je i sportska drama "Razjareni bik" (1980), za koju je De Niro dobio Oscara i Zlatni globus, prema mnogima najuspjeliji boksački film ikada.

Kontroverze je izazvalo "Posljednje Kristovo iskušenje" (1988) - u vrijeme prikazivanja nezadovoljnici su razbijali izloge kina, slali lažne dojave o bombama, potpisivali peticije.

U svom zadnjem dugometražnom filmu "Irac" (2019), vratio se temi mafije. Film prati plaćenog ubojicu (Roberto De Niro), glume i ostali Scorsesovi česti suradnici Harvey Keitel i Joe Pesci, dok je Al Pacino prvi put s njim surađivao.

Od mlađih glumaca omiljen mu je Leonardo Di Caprio - ostvarili su uspjeh s "Vukom s Wall Streeta" (2013), koji je po broju psovki oborio Guinessov svjetski rekord, nadmašivši u tome "Dobre momke". 

Di Caprio je za tu ulogu osvojio Zlatni globus, kao i za biografsku dramu "Avijatičar" (2004) o Howardu Hughesu.

Surađivali su i na kriminalističkoj drami "Pokojni" (2006), nagrađenoj s četiri Oscara te na psihološkom trileru "Otok Shutter" (2010). 

Prikazat će se i povijesna romantična drama "Doba nevinosti" (1993) s Danielom Day-Lewisom, Michelle Pfeiffer i Winonom Ryder, te suvremena "Alice više ne stanuje ovdje" (1974) s Ellen Burstyn, za što je dobila Oscara. 

S Paulom Newmanom i Tomom Cruiseom snimio jesportsku dramu "Boja novca" (1986), koja je ovaj put Newmanu osigurala Oscara.

Bit će tu i avanturistička obiteljska drama "Hugo" (2011), povijesna biografska drama "Kundun" (1997) o životu Dalaj Lame, "Šutnja" (2016) o dva portugalska kršćanska misionara u Japanu.

Program donosi i prvijenac "Tko to kuca na moja vrata?" (1967),  mjuzikl s De Nirom i Lizom Minelli "New York, New York" (1977), "Idiotsku noć" (1985), za koju je nagrađen u Cannesu, crnohumornu dramu "Kralj komedije" (1982), trilere "Rt sraha" (1991) i "Između života i smrti" (1999) te dokumentarac "Posljednji valcer" (1978).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini