SPLIT

Najbolji arheološki film - Tako govori Taram-Kubi, asirska prepiska

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski film "Tako govori Taram-Kubi, asirska prepiska", autorica Vanesse Tubiana-Brun i Cecile Michel, najbolji je film 7. Međunarodnog festivala arheološkog filma, odlučio je u subotu navečer stručni žiri na zatvaranju festivala u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

U obrazloženju se navodi kako ovaj film „podjednako fascinira svojim znanstvenim (arheološkim) otkrićima i umjetničkim (filmskim) dosezima - detektivski dešifrirajući i locirajući pisma na glinenim pločicama iz brončanog doba, uz inovativan filmsko-narativni pristup intimističkog govora u 1. licu same autorice pisama“.

Predsjednica stručnog žirija bila je Dora Baras, filmologinja i povjesničarka umjetnosti. U žiriju su još bili filmski kritičar Janko Heidl, Nikolina Uroda, muzejska i znanstvena savjetnica, MHAS – Split, Ante Rendić-Miočević, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog arheološkog društva te Gerard Denegri, suosnivač i prvi predsjednik Hrvatsko-francuske udruge Alliance Francaise de Split, prvi počasni konzul Republike Francuske u Hrvatskoj sa sjedištem u Splitu.

Drugu nagradu stručnog žirija dobio je film "Dame i prinčevi pretpovijesti“, autorica Pauline Coste i Camille Gouby-Monin, „koji je život paleolitskog čovjeka prikazao u novom, simboličkom svjetlu“, dok su treću nagradu osvojili „Ljudi s dina“, autora Davida Geoffroya. „Taj film promiče arheološku struku dekonstruiranjem mitova iz popularne kulture, podiže svjesnost o razornosti klimatskih promjena te ističe ideju veza i razmjena, naspram granica, među narodima i kulturama“, navodi se u obrazoloženju nagrade.

Nagrade stručnog žirija čini replika skulpture Vaska Lipovca „Hrvatski kralj“, čiji se original čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

Nagradu publike osvojio je film „1001 lice Palmire“Meyar Al-Roumia.

Od ove godine nova nagrada je ona studentskog žirija, koji su činilli Frane Prpa, Vicenco Pijerov, Lucija Duplančić, Rina Dubravec i Klaudia Hozjan, studenti povijesti umjetnosti, arheologije i restauracije-konzervacije na splitskom i zadarskom sveučilištu. Oni su najboljim filmom ocijenili "Tajnu špilje Cosquer" autora Marie Thiry, i Stephane Millierea.

Nakon dodjele nagrada, festival je zatvorila Lada Laura, direktorica Festivala, koja je zahvalila svim koji su MFAF omogućili, a posebno vjernoj publici koja je i ove godine pratila projekcije u velikom broju.

Na Festivalu je u tri dana u službenoj konkurenciji prikazan 21 film iz osam zemalja, a održana su i dva predavanja uglednih stručnjaka: povjesničara umjetnosti, kustosa iz Louvrea Cyrillea Gouyettea, autora utjecajnih knjiga o tome kako klasična umjetnost inspirira suvremenu urbanu umjetnost, te direktorice Muzeja bizanta i kršćanske umjetnosti u Ateni Paraskevi Kalamara.

U popratnom programu održane su i dvije edukativne radionice za djecu i mlade, Mala škola anatomije i Identifikacija forenzičnom antropologijom. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater