ZAGREB

16. Festival tolerancije s 40-ak filmova iz gotovo 30 zemalja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnji 16. Festival tolerancije s motom ''Svijet se mijenja'' otvoren je u četvrtak na zagrebačkom Bundeku gdje će se do nedjelje 3. srpnja prikazati više od 40 filmova iz gotovo 30 zemalja uz bogati glazbeni program, panel diskusije, izložbe i stand-up predstave.

''10.000 ljudi posjetilo je prošlogodišnji Festival, pa je ove godine bogat program u nešto kraćem, ali raznovrsnijem četverodnevnom izdanju, najavljen provokativnim vizualima i kako bi zaintrigirao posjetitelje i širio poruku kako je krajnje vrijeme da mijenjamo stavove i postanemo naprednije društvo'', istaknuli su organizatori Festivala.

Filmski programi ove su godine podijeljeni u pet kategorija, a selekciju filmova napravili su Snježana Tribuson i Boško Picula koji je kazao kako je tolerancija kao filmska tema ili kontekst različitih filmskih zapleta prisutna u velikom broju filmova ostvarenih u posljednje vrijeme. To se osobito osjetilo u filmovima koje smo u konačnici i selektirali jer opisuju realnost u svijetu te u mnogobrojnim zemljama gdje je tolerancija prema drugom i drukčijem ne samo upitna, nego se i sustavno krši, istaknuo je Picula.

''Kada se život i stvarnost pretvore u festival netolerancije, onda je festival tolerancije itekako važan. Filmove koje smo izabrali govore o vremenu u kojem mi živimo, ali i o vremenima koja su itekako ostavila traga u bližoj i daljoj povijesti. Prava je prilika da se preko filma progovori o nekim situacijama u društvu, politici i stvarnosti koji drugačije ne bismo tako plastično mogli prikazati'', kazao je Picula

U sklopu pet filmskih kategorija, program ''Spektar'' donosi selekciju od deset svjetski aktualnih i važnih igranih filmova koji se bave temama kao što su Holokaust, ljudska prava i aktualni društveni problemi. U sklopu programa ''Ugriz stvarnosti'' prikazat će se 15 dokumentarnih filmova koji, kako je istaknuto, u prvi plan stavljaju kvalitetu, neposrednost, odmjerenost i snagu.

''Tolerancija na rubu'' program je fokusiran na eksperimentalne,''arthouse''i druge filmove koji nisu dio uobičajene festivalske selekcije, a u sklopu suradnje s Louisiana Channelom prikazat će see dokumentarni film ''Marina Abramović i Ulay: Nepredvidljivi završetak'''

''Samo kratko'', pak, donosi izbor od 11 kratkih filmova, dok je program ''Mali koraci'' posvećen edukativnim i poučnim filmovima za djecu i mlade koji potiču razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti.

S druge strane, ''Tolerance Talk'', javne panel-diskusije tijekom ovogodišnjeg izdanja Festivala otvorit će tri teme: ''Gdje je nestao čovjek?'' – posljednja svjedočanstva o Holokaustu; panel diskusija ''Jučer, danas, žena!'' bavit će se pravom na prekid trudnoće te zaključno ''Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu''– što je ujedno i naziv izložbe nastale u suradnji s UNHCR-om Hrvatska.

U sklopu Festivala održat će se i besplatan glazbeni program koji uključuje bendove i DJ-eve ,između ostalih, Elemental, Ljetno Kino, Porto Morto, Balkan Zoo & Nina Ćorić, Bosak & The Second Hand Band, Stanko Bondža, M.I.L.E.

Radno vrijeme festivala jest od 16 do 1 sat iza ponoći.

Program je, kao i prethodnih godina, besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, HAVC-a, UNHCR-a Hrvatska, Atlantic Grupe, Turističke zajednice grada Zagreba i drugih partnera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater