ZAGREB

Subversive FF: Autorska imena Južne Koreje i Irana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Četvrtak na Subversive Film Festivalu obilježit će filmovi dvojice istaknutih filmskih autora, "Žena koja je bježala" južnokorejskog redatelja Hong Sang-sooa i "Pusta zemlja" iranskog redatelja Ahmada Bahramija.

"Žena koja je bježala", autorov 24. film dobitnik je Srebrnog medvjeda za najbolju režiju. Kako je najavljeno, u tom djelu o uljezima renomirani korejski autor daje još jednu filmsku lekciju o promatranju i istraživanju prostora dijaloga.

Film je nedavno i uvršten na visoko 2. mjesto na ljestvici najboljih filmova 2020. koju je složio cijenjeni francuski filmološki časopis Cahiers Du Cinéma. Prikazat će se u Kinoteci u poslijepodnevnom terminu.

Nakon toga slijedi trostruki pobjednik Venecijanskog filmskog festivala "Pusta zemlja" iranskog redatelja Ahmada Bahramija, smješten u provincijsku tvornicu opeke kojoj prijeti stečaj, o kojoj ovisi nekoliko obitelji različitih etniciteta.

"Oporo, crno-bijelo remek-djelo nesvakidašnji je spoj Abbasa Kiarostamija i Béle Tarra, a uz radničke sudbine Bahrami dotiče i brojne teme koje su tabu za tradicionalno iransko društvo – od etničkih tenzija preko konzumiranja alkohola do izvanbračnih veza", napominju s festivala.

Osim u Kinoteci, ti će se filmovi moći pogledati online, na platformi volimdokumentarce.net, uz cijelu dokumentarnu i dio igrane konkurencije, do 7. prosinca bez posebnog dnevnog rasporeda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater