ZAGREB

Izložba "Stravinsky – 50 godina poslije" u Galeriji ULUPUH

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tematska žirirana izložba "Stravinsky - 50 godina poslije", koja se otvara u petak u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, predstavlja radove umjetnika  koji su na novi način interpretirali glazbu i priče iz života slavnog skladatelja.

Ove se godine navršava pedeset godina od smrti Igora Stravinskog, pa je ta skupna izložba je organizirana kao svojevrsni hommage njegovom radu i životu.

S obzirom na raznolikost interesa i područja kojima se bavio, tema je ponuđena svim zainteresiranim članovima svih sekcija Hrvatske udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti - ULUPUH, neovisno kojoj Sekciji pripadaju. 

Na raspisani natječaj javilo se 32 umjetnika, a njih dvadeset osam su prošli stručni sud tročlanog žirija,u kojemu su bili Lazer Rok Lumezi, Elizabeta Wagner i Bella Rupena.

Umjetnici su na temu odgovorili povlačeći paralelu između vremena nastanka "Žar-ptice", "Petruške", "Posvećenja proljeća" i današnjice.

"Shvaćanje glazbe u 20. stoljeću bespovratno je promijenio Igor Fjodorovič Stravinsky (1882.-1971.), ruski skladatelj svjetskog glasa kojeg je časopis Time imenovao kao jednog od najutjecajnijih ljudi prošloga stoljeća", ističe se u najavi.

Kako se podsjeća, svjetsku slavu stekao je baletnim kompozicijama nastalim u suradnji s Ballets Russes i Sergejom Djagilevom. "Žar-pticu" je Ballets Russes praizveo 1910., "Petrušku" godinu kasnije i za ono vrijeme revolucionarno "Posvećenje proljeća" 1913. godine.

Nakon 'ruske faze' i Prvog svjetskog rata, Stravinsky se okreće neoklasicizmu i sklada tradicionalnije glazbene forme s religioznom ili antičkom tematikom, a nakon pedesetih u djela uvodi dodekafoniju i ona postaju kraća i ritmičnija, ali harmoničnija i strukturalno kompleksnija.

"Sve kompozicije imaju iste karakteristike po kojima se opus Stravinskog prepoznaje: ritmičku energiju, konstrukciju proširenih melodičkih ideja iz malih struktura, te čistoću forme, instrumentacije i ekspresije", napominje se. 

Svoja će djela nadahnuti njegovim radom na izložbi predstaviti, Ivana Bakal / Diana Mihalić, Zdenka Bilušić, Rhea Boschi, Tea de Both, Josipa Čamber, Smiljka Franić, Igor Galaš, Robert Gojević, Tatjana Grgurina-Vučetić, Denis Gržetić, Sabina Kolonić, Iva Lulić, Miro Martinić, Dunja Naerlović, Mario Periša, Božica Petković, Snježana Pokos-Vujec, Sanja Pribić, Katarina Radošević Galić, Kristina Rismondo, Andrea Rosandić, Siniša Sunara, Marija Šarić-Ban, Sanja Šebalj, Zdenko M. Šlibar, Mario Treščec, Ines Zrnc Gregorina, Marijana Županić Benić, a pozvani autor je Lazer Rok Lumezi.

Autorica koncepcije i likovnog postava te kustosica izložbe je Elizabeta Wagner.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 2. prosinca, uz slobodan ulaz. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini