RETROSPEKTIVA

Izložba Fulvija Juričića bit će otvorena u petak na dvije lokacije: STOTINJAK RADOVA IZNIMNOG PULSKOG UMJETNIKA

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Otvorenje izložbe slika Fulvija Juričića "Retrospektiva (1979. – 2019.)" održat će se u petak, 3. svibnja u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre te u 20.30 sati u Gradskoj galeriji Pula u Kandlerovoj ulici. Na izložbi u dva izložbena prostora bit će predstavljeno stotinjak radova koji obuhvaćaju sve faze četrdesetogodišnjeg likovnog stvaralaštva Fulvia Juričića.

"Slikarstvo Fulvija Juričića zaokružena je i po mnogo čemu jedinstvena epizoda u suvremenoj istarskoj i hrvatskoj umjetnosti. Od samih svojih autorskih početaka Fulvio se odredio u likovnom svijetu auto referencijalnog prosedea, posvetivši se istraživanjima koja su nužno dosezala do samog bitka, odnosno definicije slike. Nedugo nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (slikarstvo u klasama Miljenka Stančića i Vasilija Jordana), a nakon nekoliko godina kolebanja između kubističkih i ekspresionističkih utjecaja, Fulvio je krenuo na jedinstven umjetnički put radeći apstraktne slike – crteže kombiniranom tehnikom ugljena i akrila gdje je znak imao primarnu funkciju, odnosno bio ikonografskim subjektom kompozicije", ističe povjesničar umjetnosti Mladen Lučić.

Fulvio Juričić rođen je 18. kolovoza 1952. godine u Puli. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje u Zagrebu 1973. godine, slikarski smjer u klasi profesora Miljenka Stančića. Diplomirao je 1978. u klasi profesora Vasilija Jordana. Od 1977. izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 1979. do 2017. godine je profesor je u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Sudionikom je nekoliko slikarskih kolonija i simpozija, a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. U nakladi Medita i HDLU-a Istre objavljena mu je 2003. godine monografija s tekstovima Tonka Maroevića i Gorke Ostojić Cvajner. Član je HDLU-a Istre. Živi i radi u Puli.

Izložba je realizirana uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i TZ Grada Pule, a može se pogledati do 7. srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter