STIŽU U PULU

NAGRAĐIVANI RUSKI AUTORI, DOBITNICI NAGRADE VELIKA KNJIGA: Guzel Jahina i Jevgenij Vodolazkin gosti Sajma

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Guzel Jahina (Alexander KLIMIN)

Prekjučer su u Moskvi predstavljeni dobitnici ovogodišnje književne nagrade u Rusiji Velika knjiga. Romani Guzel Jahine "Volgina djeca" i Jevgenija Vodolazkina "Brisben" osvojili su prvo i treće mjesto u poretku ove prestižne nagrade. Nagrađeni autori stižu u Pulu na ovogodišnji 25. Sa(n)jam knjige u Istri.

Riječ je o jednoj od najznačajnih i novčano najizdašnijih ruskih književnih nagrada koja se dodjeljuje od 2006. godine. Guzel Jahini, najčitanijoj književnici u Rusiji, ovo je drugi put da osvaja Veliku knjigu nakon što je prije četiri godine nagradu osvojio njezin roman "Zulejha otvara oči". Prvonagrađena književnica na Sajam knjiga stiže u četvrtak, 12. prosinca s hrvatskim prijevodom romana "Volgina djeca", otisnutim "ispod čekića" nakladničke kuće Hena com.

S druge strane, Jevgeniju Vodolazkinu je ovo treći put da se nalazi među tri odabrana autora. S romanom "Avijatičar", 2016. godine osvaja drugo mjesto, dok je tri godine ranije nagradu osvojio njegov roman Lavr, koji će se premijerno u hrvatskom prijevodu Naklade Ljevak predstaviti na pulskom Sajmu u petak, 13. prosinca.

Guzel Jahina, književnica iz Kazanja svojim debitantskim romanom "Zulejha otvara oči" (2015.) osvojila je svjetsku književnu pozornost i danas se smatra najprodavanijom književnicom u Rusiji. Fabula "Volgine djece", drugoga romana Guzel Jahine, koji je odmah nakon što se (2018.) pojavio postao najčitanija, domaća nova knjiga u Rusiji, rasprodan u više stotina tisuća primjeraka, zasniva se na poveznicama iz života Jacoba Ivanoviča Bacha, učitelja iz Gnadenthala, njemačke zajednice na lijevoj obali velike rijeke.

Oba autora nastupaju u sklopu novog sajamskog programa Slavenski đardin, nastalog u suradnji s Forumom slavenskih kultura i usmjerenog na slavenske književnosti i kulture. Na Sajmu će s njima razgovarati rusistica i selektorica ovog programa, Ivana Peruško Vindakijević.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater