SUSRET S AUTOROM

Daniel Radočaj gostovao u Sveučilišnoj knjižnici: O PISANJU, OBRAZOVANJU, NOGOMETU…

Autor je istaknuo da ne voli fantasy žanr, ni čitati niti pisati, da ne voli niti krimiće i sličnu literaturu, te da nerijetko i istinite priče, koje su se dogodile nekom 15., piše u prvom licu

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Ivan Kraljević i Daniel Radočaj (Snimila Vanesa Begić)

Ivan Kraljević i Daniel Radočaj (Snimila Vanesa Begić)


U povodu Mjeseca hrvatske knjige pulska je Sveučilišna knjižnica organizirala "Susret s autorom", a gost je u petak navečer bio Daniel Radočaj. Susret je moderirao knjižničarski savjetnik Ivan Kraljević.

Autor je istaknuo da ne voli fantasy žanr, ni čitati niti pisati fantasy, da ne voli niti krimiće i sličnu literaturu, te da nerijetko i istinite priče, koje su se dogodile nekom 15., piše u prvom licu.

Potom se osvrnuo i na neke anegdote oko svog imena, napisano slovom I i J te na činjenicu da je dosta objavljivao po časopisima prije nego se ohrabrio objaviti knjigu.

Školovanje

Bilo je govora i o pričama nastalim u jednoj rečenici, o književnim natječajima, o činjenici da ne voli duge priče, te kako je, prilikom upisivanja srednje škole tražio najkraći program, a pošto nije bilo u tom razdoblju dvogodišnjih, upisao je trogodišnju srednju školu i potom uvidio da mu nešto nedostaje. Sedam godina kasnije, upisao je fakultet.

Prisjetio se i procesa nastanka nekih svojih knjiga, kao i susreta s Dragutinom Tadijanovićem, a u nastavku programa pročitao je neke od svojih priča, gdje je, među ostalima, opisan i njegov odnos prema nogometu.

Daniel Radočaj rođen je u Puli, gdje i živi. Svojim radovima zastupljen je u četrdesetak književno-kulturoloških publikacija. Član je Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, splitske Udruge za promicanje eksperimentalne umjetnosti DADAnti i Udruge hrvatskih aforista i humorista.

Rukopisom "Anatomija rastanaka", radnog naslova "S ljubavlju mojoj bivšoj dragoj", na regionalnom natječaju Hrvatskog književnog društva iz Rijeke ušao je u najuži izbor za nagradu "Josip Eugen Šeta" 2013. kao prvi pohvaljeni autor. Također, s istim tekstom bio je i jedan od finalista Algoritmove nagrade "Prozak" 2013. godine.

Nogomet

Do sada je objavio "Četrdeset i četiri plus šezdeset deveta" (književni klub Branko Miljković, Knjaževac, 2006.), "Velika smeđa fleka" (Katapult, Rijeka, 2011.), "Ponekad bih odlazio k njoj biciklom" (Naklada Đuretić & Studio moderna d.o.o., Zagreb, 2013.), "Vodič kroz Krležu ili Priča o godinama opasnog življenja" u koautorstvu s Ivanom Glišićem (Studio TiM, Rijeka, 2013.), "Suprotno od nogometa ili Što za vrijeme utakmice rade tvoji prijatelji koji ne vole nogomet" (Studio TiM, Rijeka, 2014.), "Krleža i Veliki rat ili Kako smo pojeli Krležu od marcipana" u koautorstvu s Ivanom Glišićem (vlastita naklada, Pula, 2018.).,"Anatomija rastanka" (Studio TiM, Rijeka, 2019.) i "Mutacije bunta" (Nova Istra, Pula, 2020.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of