PAZIN

Bogate aktivnosti Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre: KREĆE SE U IZRADU BIOGRAFSKOG LEKSIKONA SREDIŠNJE ISTRE S VIŠE OD 400 IMENA

Imenovan je izvršni odbor za izradu biografskog leksikona u kojem je za izvršnu urednicu imenovana Marija Ivetić, za urednika Josip Šiklić, za tajnika Anton Finderle, a za ostale članove Galiano Labinjan, Vinko Stihović, Emina Svilar i Mirela Mrak

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Pazinski memorijal 2019. godine

Pazinski memorijal 2019. godine


Pazinska Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre u 2021. godinu kreće s vrlo ambicioznim planovima. Nastavlja se dosadašnji Pazinski memorijal koji će u rujnu organizirati po 48. put, a ove godine započinje s detaljnom izradom Biografskog leksikona Pazina i Pazinštine koji će trajati tri godine. Uz to, ove će se godine nastaviti s izdavanjem Zbornika Pazinskog memorijala, pa se očekuje dvobroj 30-31.

Najdugovječniji znanstveno-stručni skup na području središnje Istre - 48. Pazinski memorijal, koji uvijek ima dio posvećen značajnim istarskim obljetnicama, ove će godine biti obilježiti dvije izrazito značajne stote obljetnice - Proštinska buna i Labinska republika. O pobuni proštinskih seljaka protiv fašističkog terora koja je krenula u veljači, a završila u travnju, te gotovo istodobnoj pobuni labinskih rudara, koja je rezultirala uspostavljanjem samouprave, govorit će u Pazin u krajem rujna eminentni stručnjaci. U drugom dijelu skupa će se zajedno s udrugom "Business and professional women" nastaviti lani započeta suradnja na tematskoj cjelini Žene u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Istre.

Obiman materijal – Biografski leksikon Pazina i Pazinštine, na kojem su već izvršene predradnje – definiran je okvirni popis natuknica (abecedarij) s više od 400 imena te su odabrani kriteriji prema kojima će se on nadopunjavati. Dio natuknica već je objavljen u drugim sličnim publikacijama – Istarska enciklopedija, Hrvatski biografski leksikon, Hrvatska enciklopedija, www.istrapedia.hr i drugi. Imenovan je izvršni odbor za izradu biografskog leksikona u kojem je za izvršnu urednicu imenovana Marija Ivetić, za urednika Josip Šiklić, za tajnika Anton Finderle, a za ostale članove Galiano Labinjan, Vinko Stihović, Emina Svilar i Mirela Mrak.

U izradu biografskog leksikona uključit će se i drugi stručnjaci prema definiranim natuknicama. Kako bi se na kraju dobio što kvalitetniji materijal, planira se rad na leksikonu između dvije do tri godine. Kako bi se uhvatio korak s odrađenim znanstveno-stručnim skupovima, a izloženi radovi ugledali svjetlo dana, u 2021. godini planira se dalje raditi na digitalizaciji rada društva, te izdati prvo digitalno izdanje Zbornika Pazinskog memorijala u dvobroju 30. i 31. U njemu će se nalaziti vrlo zanimljivi radovi s Memorijala od 2011. do 2016. godine. Podsjetimo, tada je obrađivana povijest Pazinštine iza Drugog svjetskog rata, uključujući i zanimljive teme iz razdoblja neposredne povijesti - Domovinskog rata.

Pazinska katedra, kao jedna od 25 katedri okupljene u Čakavskom saboru sa sjedištem u Žminju, specijalizirana je za proučavanje povijesti istarskog poluotoka te druge kulturne, umjetničke i znanstvene teme, a uspješno djeluje od 1970. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini