KATEDRA ČAKAVSKOGA SABORA ZA POVIJEST ISTRE

PAZINSKI MEMORIJAL: Uloga žena u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Istre

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Robert Matijašić i Josip Šiklić (Anđelo DAGOSTIN)

Robert Matijašić i Josip Šiklić (Anđelo DAGOSTIN)


Uz glavnu temu pazinskog dijela skupa "Žena u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Istre", a koja je uključila 11 radova, predstavljen je i novi dvostruki zbornik, na pune 462 stranice, "Pazinski memorijal, knjiga 28-29" objavljen je nakon dugogodišnje stanke

Dvodnevni znanstveni skup "Pazinski memorijal" u svom 46. izdanju počeo je jučer u Spomen domu, a danas slijedi završni dan u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Ovogodišnjim se skupom u sklopu Rujanskih svečanosti ujedno obilježava 50. obljetnice utemeljenja Katedre Čakavskoga sabora za povijest Istre iz Pazina.

- Rad skupa u Pazinu ove je godine posvećen važnoj i nedovoljno obrađivanoj temi čiji naziv glasi "Žena u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Istre" za što je priređeno 11 radova, kazao je uvodno predsjednik Skupštine Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre Galiano Labinjan koji je prisustvovao i prvom susretu "Pazinski memorijal" 1970. godine.

Sva područja društvenog djelovanja

Prisutne su pozdravili predsjednik Čakavskog sabora Robert Matijašić, istarska dožupanica Sandra Ćakić Kuhar, pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant, dok je suorganizatorica iz udruge BPW Alida Perkov naglasila da se u dosadašnjoj historiografiji premalo pozornosti poklanjalo upravo ženama te je stoga tema skupa upravo pogođena. Susret je vodila ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu Mirela Mrak, dok je radno predsjedništvo vodio član udruge i predstavnik pazinske gradske uprave Anton Finderle.

U prvom dijelu izlaganje je održala Alida Perkov na temu "Umrežavanje žena u Istri - odgovor na društvene prilike", uslijedila je Kristina Džin s temom "Žene s Vižule - stvarnost ili mit?". Klara Buršić-Matijašić iznijela je temu "Salvia Postuma Sergii", a Marija Mogorović Crljenko svoj je rad naslovila "Poslovna sposobnost žena u Istri na razmeđu srednjeg i ranog novog vijeka". Milan Radošević predstavio je temu "Istarske žene na talijanskom Specijalnom sudu za zaštitu države (1926. - 1943.)", a Iva Kolić je govorila na temu "Primaljstvo u Pazinu tijekom druge polovice 19. stoljeća". Tema izlaganja Marijana Jelenića bila je "Prva Istranka u postupku za proglašenje svetom Tarsilla Osti (1895. -1958.)". Kristina Džin autorica je teme "Vesna Girardi Jurkić - majka, arheologinja, pedagoginja i političarka", Filip Zoričić izlaganja "Đurđica Zoričić - život i ideja", a Branislav Ostojić predstavio je rad "Ana Matejčić - pjesma s bezbroj stranica". Dario Koraca zaključio je niz izlaganja temom "Tri istarske paraolimpijke: Mikela Ristoski, Mirjana Ružnjak i Jelena Vuković".

Zalaganje za kontinuitet izlaženja

Novi dvostruki zbornik, na pune 462 stranice, "Pazinski memorijal, knjiga 28-29", predstavili su Robert Matijašić i Josip Šiklić.

- Sudbina zbornika kod nas je takva da često izađu kasno, a i onda kad izađu ne budu u njemu svi radovi, pa možemo reći - bolje ikad, nego nikad. Naime, ovaj broj zbornika izlazi nakon dugogodišnje stanke (...), a glavni razlog za kašnjenje financijske je naravi, kazao je uvodno glavni urednik Josip Šiklić.

- U zborniku su objavljeni radovi s Pazinskog memorijala, odnosno skupova koji su održani između 2006. i 2009. godine, dakle, prije dosta godina, a teme su bile sljedeće: umjetnost 20. stoljeća u Istri, Prvi svjetski rat u Istri, 60. obljetnica Pariškog mirovnog ugovora, Povijest bilježništva u Istri, Izvori za povijest Pazinske knežije, te Istra pod francuskom upravom, kazao je predsjednik Čakavskog sabora Robert Matijašić. Zahvalio se tom prilikom na potpori Istarske županije i Grada Pazina za objavu knjige, ali i izrazio nadu da će se financiranje zborničkih dvobroja nastaviti kako bi se uhvatio kontinuitet s radovima iznesenim na redovitom Pazinskom memorijalu.

Uz prikaz Ive Kolić "Slaven Bertoša, Barban i mletački Loredani", te predgovor i kronologiju KČSPI u autorstvu Josipa Šiklića zbornik sadrži 16 znanstveno-stručnih članaka. Starta s radom "Crkve Porečke i Pulske biskupije 1898.-2000. autora Juge Jakovčića, slijedi rad Afrodite Široka Spaqi "O nekim sakralnim predmetima na području Pazinske knežije", potom Andree Matoševića "Deveta umjetnost u opusu Antuna Motike", a zajednički rad "Talijanska moderna arhitektura u Puli 1930.-1940." potpisuju Emil Jurcan i Edna Jurcan. Autorica teme "Ruggero i Arduino Berlam i njihove javne građevine u Istri" je Ivana Martinčić, a one "Franci Blašković: Istrijanstvo kao okosnica umjetničkog izričaja" Ivona Orlić.

Dolazak istarske djece u Hrvatsku

Slijede rad "Obrambene stražarnice na policijskoj granici grada Pule pred Prvi svjetski rat" Atilija Krizmanića, "Gospodarske dominacije i moderne konverzije u Istri oko Prvog svjetskog rata" Alide Perkov, te "Istra i Hrvatsko primorje u Terezijanskom katastru za Kranjsku" Daniele Juričić Čargo. Tu je i znanstveni članak "Batelov popis barbanskih i rakljanskih bilježnika (1502.-1811.)" Slavena Bertoše, te "Bilježnici glagoljaši u Istri" Dražena Vlahova, "Obnavljanje prometnica u Istri za vrijeme Ilirskih provincija i nakon njih" Josipa Orbanića, kao i tema "Bilježnici Vodnjana u vrijeme francuske uprave - s osvrtom na antroponimiju isprava vodnjanskog bilježnika Domenica Licinija" Maje Cerić.

U posljednjem dijelu knjige nalaze se tekstovi "Matične knjige grada Pule u doba Ilirskih provincija (1809.-1813.)" Slavena Bertoše, "Hrvatska vlada i dolazak istarske djece u Hrvatsku tijekom Prvog svjetskog rata" Mire Kolar-Dimitrijević, te "Odluke iz rujna 1943. o priključenju Istre Hrvatskoj" Marija Mikolića.

Susret se organizira u suradnji s Čakavskim saborom Žminj, Istarskim ogrankom Društva hrvatskih književnika, Sveučilištem Jurja Dobrile - Sveučilišnom knjižnicom u Puli te udrugom BPW (Business and professional women) Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum