za učenike

U Knjižnici Veruda održana je interaktivna radionica haiku poezije

| Autor: Vanesa Begić
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


 Nakon Powerpoint prezentacije, koju je održao profesor njemačkog i engleskog jezika u pulskoj Gimnaziji, Dejan Pavlinović, inače haiku pjesnik, uslijedila je i kreativna radionica. Sudionici programa, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2023., s temom prevođenja, bili su učenici OŠ Veruda koji su savladavali vještinu pisanja haiku pjesme.

(Osobna arhiva)Knjige, čitanje, pisanje(Osobna arhiva)

Bilo je to vrlo ugodno, kreativno i emotivno druženje. S učenicima je bila profesorica hrvatskog jezika Martina Ćiković Petrović te školska knjižničarka Višnja Gregorinić, veli voditeljica Knjižnice Veruda Karmen Damljanović, koja je organizirala ovaj susret.

(Osobna arhiva)Mladi pjesnici (Osobna arhiva)

Haiku je tradicionalan japanski oblik poezije, koja se proširila diljem svijeta. Smatra se najkraćim oblikom poezije na svijetu. Tema haikua su priroda i čovjek u njoj. Ima jednu strofu koja se sastoji od tri stiha (5-7-5) tj. prvi i treći stih imaju pet slogova, a drugi sedam. Vrlo često sadrži riječi koje se odnose na određeno godišnje doba, tako da, eksperti vele, procvala japanska trešnja ukazuje na proljeće, ljiljani na ljeto, krizantema na jesen i repa na zimu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter