NOVO IZDANJE

"ISTRAjavanje ili Pogled iz mrtvog ugla" Mate Ćurića

| Autor: Vanesa Begić
Naslovnica knjige

Naslovnica knjige


Iz tiska je upravo izašla nova knjiga Mate Ćurića "ISTRAjavanje – Pogled iz mrtvog ugla", u prigodi 80. obljetnice sjedinjenja Istre s maticom zemljom. Knjigu je objavila Matica hrvatska Pazin, u suizdavaštvu Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a riječ je o tekstovima o novijoj povijesti Istre, posebno onih koji se tiču događaja, svjedoka i aktera tzv. rujanskih događaja oko sjedinjenja s maticom domovinom Hrvatskom.

Uz rujanske odluke

Tekstove je autor objavljivao zadnjih četiri desetljeća u Glasu Istre kao feljtone, kolumne, komentare, osvrte i intervjue s najrelevantnijim akterima toga doba, vezanih uglavnom za 1943. Na tih 280 stranica sa slikama uvršteni su i razgovori s istarskim povjesničarima koji su svjedočili o tim vremenima, kao i prilozi o samom Glasu Istre koji je neizostavna pojava u stvaranju i oblikovanju toga vremena, kao i kasnije svjedočenje o sudbini mnogih iz vremena velikog obrata.

Urednik knjige je dr. Mihovil Dabo, a recenzenti su dr. Stipan Troglić i dr. Milan Radošević, dok su Grad Vodnjan, Grad Pula i Istarska županija pomogli u njenoj realizaciji. Predstavljanje se očekuje u sklopu obilježavanja rujanskih odluka u Pazinu i Puli.

Mate Ćurić (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Mate Ćurić (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Publicist i novinar

Mate Ćurić, publicist, novinar, filmski kritičar i prozaik, rođen u Koritima (Duvno) 16. rujna 1955., osnovnu i srednju školu završio u Bjelovaru, a studirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1978. živi i radi u Puli, najprije u Istarskom narodnom kazalištu, potom predaje književnost u pulskim srednjim školama te u OŠ Marčana. Od 1983. radi kao novinar u dnevniku Glas Istre gdje se afirmirao kao filmski kritičar i publicist i dugogodišnji urednik kulture; urednik je u istarskom narodnom godišnjaku "Jurina i Franina", Matici hrvatskoj Pula, suradnik Čakavskog sabora, tajnik Matice hrvatske za Istru, uredio više knjiga proze i publicistike te suradnik u više časopisa.

U književnost ulazi početkom osamdesetih kratkim pričama za djecu i odrasle u godišnjaku "Jurina i Franina", književnim esejima u časopisima »Pet« i Kulturni vjesnik u Puli, a književne, filmske i kazališne kritike objavljuje konstantno i sustavno u Glasu Istre, Novom listu, Istri, Novoj Istri, La Battani…

Autor je nekoliko knjiga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater