NASTAVLJAJU SE USPJESI TONČIĆA PETEŠIĆA

Vjekoslava Jurdana: Kako je uspješna slikovnica postala lutkarska predstava

U kazališnoj sezoni 2022./2023. Gradsko kazalište lutaka u Rijeci odabralo je slikovnicu "Tončić petešić" Vjekoslave Jurdana za uprizorenje. Predstavu je kreirala Vedrana Balen Spinčić, a izvedena je u režiji Serđa Dlačića

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Foto GKL Rijeka)

(Foto GKL Rijeka)


Kako je uspješna, nagrađivana i višestruko predstavljena slikovnica postala isto tako uspješna lutkarska predstava, kazala nam je Vjekoslava Jurdana, sveučilišna profesorica na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Riječ je o slikovnici "Tončić petešić" koju je nedavno premijerno uprizorilo Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Audio- snimka predstave

Vjekoslava Jurdana rođena je 1967. u Rijeci gdje je završila studij južnoslavenskih jezika i književnosti. Ondje je i doktorirala s tezom o ulozi povijesti i prostora u opusu Drage Gervaisa. Permanentno objavljuje znanstvene i stručne tekstove s područja teorije i povijesti književnosti te eseje i prikaze raznolike tematike.

Za djecu je pisala pjesme koje su uglazbljene na dva nosača zvuka.

Tekst "Tončić petešić" objavljen je 2017. godine u obliku slikovnice koju je ilustrirao Radovan Kunić, a grafički oblikovao Ranko Žilić. Slikovnicu su objavile Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov", Viškovo-Ronjgi; Naklada Kvarner, Novi Vinodolski i Katedra Čakavskog sabora Lovran. Uz slikovnicu u kojoj je i Rječnik, priložen je i CD "Tončić petešić" s audio-snimkom lutkarske predstave koju su ostvarili učenici Lutkarske družine OŠ Viktora Cara Emina Lovran, Područna škola "Eugen Kumičić" Mošćenička Draga.

U kazališnoj sezoni 2022./2023. Gradsko kazalište lutaka u Rijeci odabralo je slikovnicu o Tončiću za uprizorenje. Tim je povodom u Dječjoj kući u Rijeci održan "Tematski razgovor s publikom: Kako nastaje predstava – od slikovnice do inscenacije – Tončić petešić u nastajanju". Predstavu je prema knjizi Vjekoslave Jurdana kreirala Vedrana Balen Spinčić, a izvedena je u režiji Serđa Dlačića. Glumi Alex Đaković.

Inspiracija

- Čitajući "Tončića petešića" Vjekoslave Jurdane, vrlo jednostavnu, ali istovremeno kompleksnu priču sa šarmantnim ilustracijama Radovana Kunića, vrlo sam lako pronašla inspiraciju za dramski tekst. Zapravo momentalno. Svi likovi, i oni iz priče i oni sa slike, jednostavno su me pozvali da ih oživim. Svatko mi je želio nešto reći, svatko je želio ispričati svoju priču. Kako im to odbiti, kako ne poslušati njihov glas? Jer, na kraju krajeva, priča o Tončiću i svima njima jest priča o svakome od nas, kazala je Vedrana Balen Spinčić.

Predstava je dobila sjajne stručne kritike, a i silno se dopala najmlađima. Namijenjena je uzrastu starijem od četiri godine koji su bili privučeni šarenilom, bojama i simpatičnom i poučnom pričom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini