550 NIJANSI ŽENE

U Puli gostuje nagrađivana književnica Olja Savičević Ivančević u Klubu i knjižari Giardini 2

| Autor: Mladen RADIĆ
Olja Savičević Ivančević (foto: Mladen JERGOVIĆ)

Olja Savičević Ivančević (foto: Mladen JERGOVIĆ)


U Klubu i knjižari Giardini 2 u sklopu programa "550 nijansi žene" u četvrtak u 19 sati održat će se predstavljanje dvije najnovije knjige nagrađivane pjesnikinje i spisateljice Olje Savičević Ivančević "Ljeta s Marijom" (Fraktura, 2022) i "Pisma čitateljici" (Buybook, 2023).

"Naspram velike povijesti koja pamti bitke, mirovne sporazume i brojke, nacionalne mitologije koja poznaje tek dva lika – junaka i izdajnika domovine, ali i klasične obiteljske povijesti koja računa vrijeme prema muškim potomcima, u romanu "Ljeta s Marijom" spisateljica iscrtava žensko rodoslovlje koje uz ime Marija, prati i "višak sudbine".

U životima Marija ogledaju se prekretnička zbivanja 20. stoljeća – kroz figuru oca-duha koji postoji samo kao riječ ili ulaznica za učenički dom djece palih boraca, razrušene domove, nepodobna prezimena.

No, njihov život određuju i drugi, često zanemarivani trenuci– prva mjesečnica, prva ljubav, prvo plivanje, prva pjesma, prvo suprotstavljanje autoritetu. Poetika u kojoj se spaja veličanstveno s ljupkim, ili grandiozno sa sentimentalnim, ili monumentalno i zadivljujuće sa smiješnim i simpatičnim, iz koje iskri želja za radikalnom istinom koja je sve nego izričita, kristalizira se u dnevničkim zapisima "Pisma čitateljici".

Pisma su i manifest koji istupa protiv svih oblika nepravde, intimna refleksija na trenutak krajnje nesigurnosti, poziv na solidarnost i prijateljstvo", ističe se u najavi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum