PRIJENOS IZ MOSKVE I NEW YORKA

SPEKTAKL U GANDUSIJU Repertoar Metropolitan opere i Boljšoj baleta izravno na platnu rovinjskog hrama kulture

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
"Giselle" Boljšoj teatra na repertoaru je 26. siječnja

Zahvaljujući tehničkim mogućnostima izravnih satelitskih prijenosa, rovinjska će publika po prvi puta dobiti priliku uživati u čarima ruskih baletnih predstava i svjetski poznatih opera iz New Yorka* Od siječnja do sredine svibnja na programu su četiri baleta moskovskog Boljšoja i pet opera njujorškog Metropoliana

Od 26. siječnja, kada je na repertoaru "Giselle", jedan od najstarijih i najpoznatijih klasičnih baleta, rovinjska će publika prvi put dobiti mogućnost gledanja i uživanja u izravnoj izvedbi predstave članova moskovskog Boljšoj baleta i to na filmskom platnu.

Ravnateljica rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta Dubravka Svetličić naglasila je da se Rovinj ove godine priključio nekolicini hrvatskih gradova koji će zahvaljujući tehničkim mogućnostima osigurati ljubiteljima baleta i opere izravne prijenose nove sezone Metropolitan opere i Boljšoj baleta.

Četiri baleta i pet opera

- Zahvaljujući ravnatelju Metropolitan opere Peteru Gelbu koji je još 2006. godine lansirao ciklus "The Met: Live in HD", danas se prijenosi mogu vidjeti u 2.200 dvorana i u više od 70 zemalja svijeta s auditorijem od čak tri milijuna obožavatelja, kazala je Svetličić i najavila da će ne taj način publika u rovinjskom Gandusiju moći uživati u četiri baletne predstave i pet opera.

- Startamo 26. siječnja s baletom "Giselle", prijenosom iz Boljšoj teatra, da bi već 1. veljače iz Moskve otišli na američku "narodnu operu" "Porgy i Bess" u Metropolitan. Slijedi, 23. veljače "Labuđe jezero", baletno remek- djelo puno emocija iz Moskve, a potom "Agrippina", opera iz Metropolitana, u kojoj se prikazuje skandalozan svijet u kojem se pad Rimskog carstva nikad nije zbio, nego je nastavio postojati do danas. Nastavljamo 14. ožujka kada iz New Yorka stiže opera "Ukleti Holandez", da bi 30. ožujka iz Boljšoj opere uživali u slavnom baletnom djelu "Romeo i Julija". Za travanj su najavljene još dvije poslastice- opera "Tosca" odnosno sjajno uprizorenje Puccinijeva djela, nakon čega slijedi baletni dragulj, odnosno "Dragulj" iz Moskve. Ciklus nove sezone Metropolitan opere i Boljšoj teatra, završava 9. svibnja, operom "Marija Stuart", Donizettijevom dramom usredotočenom na političko i osobno rivalstvo dviju kraljica, najavljuje Dubravka Svetličić.

Cijena ulaznice za svaku predstavu je 90 kuna, odnosno u slučajevima kada se kombinira više predstava ona je niža i iznosi 80 kuna.

Bogat program za male i velike

Govoreći o ostalim novostima iz rovinjskog hrama kulture, ravnateljica POU-a Rovinj, istakla je i veliki broj atraktivnih kazališnih predstava namijenjenih djeci i odraslima.

- Za najmlađu i mladu publiku realizirat ćemo četiri predstave, i sve su redom matineje. "Ježeva kućica" Branka Ćopića u produkciji Teatra Naranča, prva je na rasporedu 30. siječnja, potom nam 5. veljače slijedi monodrama "Ide debeli, makni se" u produkciji Udruge PPT i Teatra Barakuda 2012., te 4. ožujka u goste dolazi Teatar Tirena s predstavom Nine Horvat "U mojoj glavi". Ciklus kazališnih predstava zima/proljeće okončat će se 30. travnja dramsko-lutkarskom predstavom "S razlogom" Kazališne družine Pinklec u koprodukciji s LOFT-om, najavila je Dubravka Svetličić, dodajući kako ni "starija" publike neće biti zakinuta za odlične kazališne komade.

- Što se tiče starije publike, na programu je pet predstava. Već 20. siječnja u kazalištu će gostovati splitska Playdrama s predstavom Ivana Vukovića "Dijete našeg vremena", da bi 28. siječnja bila upriličena hit predstava "Ćiro" (Antonio Gabelić&Tarik Filipović). Ožujak će biti u znaku predstave Ivana Lea Leme: "Cabaret 'Preko veze'" koja se izvodi u koprodukciji Kazališta Moruzgva i Satiričkog kazališta Kerempuh, dok će travanjski kazališni program uljepšati Teatar Rugatino s predstavom Aleksandra Galina "Sirena i Viktor". Sezona završava u svibnju, s predstavom "Gospodin Kolpert" autora Davida Gieselmanna i produkciji Binocular teatra iz Zagreba, najavila je Dubravka Svetličić.

Sve kazališne predstave za odrasle počinju u 20 sati, a osim na blagajni ulaznice se mogu kupiti i preko on line sustava. Cijena karte za kazališne matineje i djecu iznosi 20 kuna, dok je za odrasle redovna cijena 70 kuna. Učenici , studenti i penzioneri uz predočenje dokumenta imaju popust, pa će njihova ulaznica za predstavu koštati 50 kuna.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom