MEĐUNARODNI FESTIVAL KOMORNOG TEATRA

NOVI USPJESI: Zaživjela inicijativa rođena na Zlatnom lavu

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Damir Zlatar Frey: Duboko vjerujem da će se prvi rezultati projekta vidjeti već u narednoj kazališnoj sezoni (Milivoj MIJOŠEK)

Jako me raduje da je ova naša inicijativa naišla na tako veliko zanimanje i tako brze reakcije. Vjerujem da će se još kazališta, umjetničkih institucija i festivala pridružiti ovom našem projektu, odnosno spajanju po geografskoj i duhovnoj razini, kazao je Damir Zlatar Frey

Lijepe vijesti stižu iz Umaga, iz ureda Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni Lav od utemeljitelja i umjetničkog voditelja festivala Damira Zlatara Freya te izvršnog producenta Marka Ferenija.

Naime, prošlo je tek nešto više od dva mjeseca otkako je završio jubilarni 20. umaški Zlatni lav, a inicijativa rođena i nagrađena na ovoljetnom festivalu - o pokretanju mediteranskog kazališnog kruga u kojem su udružene kazališne kuće koje djeluju na obalama Jadrana, te pokretanju godišnjih nagrada Zlatni lav za dostignuća na polju kazališne umjetnosti koje bi se dodjeljivale u Umagu - već je okupila i umrežila brojna kazališta, festivale i umjetnike Mediterana snažno zainteresirane da ova ideja zaživi kao projekt.

Grad teatar

Tako će od 22. do 24. rujna u Budvi o ovoj inicijativi koju je Katja Pegan, direktorica i umjetnička ravnateljica Gledališča Koper – Teatro Capodistria, predstavila u lipnju u Umagu na dvodnevnom simpoziju pod nazivom "Doprinos međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav Umag kazališnoj kulturi Republike Hrvatske", a kojim je i otvoren Zlatni lav, raspravljati ravnatelji desetak kazališta i festivala iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Albanije.

Damir Zlatar Frey s ponosom ističe da je jedan od partnera zlatnolavske inicijative, Festival "Budva - Grad teatar" na trodnevni radni sastanak pozvao naredni tjedan u Budvu direktore kazališta i festivala: Teatro stabile sloveno Trst (Stalno slovensko gledališče Trst), Gledališča Koper - Teatro Capodistria i Primorskog poletnog festivala Koper, Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav Umag, Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, koje je među prvima pristupilo inicijativi, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik, Hrvatskog narodnog kazališta Split, Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, Kazališta "Marin Držić" Dubrovnik te dva kazališta iz Albanije.

- Dok su drugi vatrometima slavili svoje obljetnice, Zlatni lav je uz svoj 20. rođendan organizirao simpozij, a rezultat toga je i ovaj projekt kojem pristupa sve širi i širi krug kazališta, festivala i umjetnika, objašnjava Frey. Podsjeća da je Katja Pegan, ravnateljica kazališta u Kopru na simpoziju svoju ideju na Festivalu u Umagu iznijela na iskustvima združenih kazališta na Primorskem (Slovensko primorje) te višegodišnjoj uspješnoj suradnji sa Zlatnim lavom.

Na tim je temeljima na umaškom simpoziju rođena nova perspektiva, odnosno ideja, a sada već projekt za osnivanje Udruženja komornih dramskih teatara Mediterana, odnosno Udruženja kazališnih umjetnika jadranskog kazališnog kruga. Nositelj projekta je Festival komornog teatra Zlatni lav Umag, koji je i utemeljitelj uz Gledališče Koper, HNK Split, Festival Budva Grad Teatar i Stalno slovensko gledališče iz Trsta. U Umagu će biti i sjedište udruženja. Projekt ima vrlo jasne ciljeve, a među njima je i "međusobno povezivanje kazališnih institucija i umjetnika koji djeluju na obalama Jadranskog mora. Stvaranje čvrstog kruga kazališnog stvaralaštva u interesu svih umjetnika dramskog kazališta na obalnom području, sa svih strana obale. Utemeljenje nadnacionalne kazališne mreže aktivnog prožimanja i suživota među narodima koje žive uz isto more i sljedbenici su njegove duhovne snage i svega što iz njega vuče korijenje".

U programske dokumente, uz ostalo je upisano i da je "Udruživanje kazališnih institucija i umjetnika mediteranskog kazališnog kruga multikulturalno i neovisno od bilo kakvih lokalnih političkih stavova i svjetonazora. Usmjereno je isključivo na duhovnu baštinu i umjetnost inspiriranu Jadranom i Mediteranom s naglaskom na dramsko kazalište, ali može uključivati i projekte interakcije dramskog kazališta s drugim umjetnostima (ples, likovno stvaralaštvo, glazba…)

"Strategije udruživanja uključuju afirmaciju dramskog stvaralaštva Mediterana, novo buđenje mediteranskih klasika, istraživanja i realizaciju projekata dramskih pisaca Mediterana, a uz ostalo i interakcije s likovnim i glazbenim umjetnicima Mediterana u novim projektima. Udruženju mogu pristupiti kazališne institucije, neovisna kazališta i grupe, pojedinci koji su profesionalni dramski umjetnici, te studenti glume, režije, dramaturgije, dramski pisci, i ostali čija su zanimanja vezana za kreativne procese u kazalištu, s ciljem da svojim autorskim djelom doprinose afirmaciji dramske umjetnosti jadranskog i mediteranskog civilizacijskog kruga.

Brze reakcije

- Jako me raduje da je ova naša inicijativa naišla na tako veliko zanimanje i tako brze reakcije. Vjerujem da će se još kazališta, umjetničkih institucija i festivala pridružiti ovom našem projektu, odnosno spajanju po geografskoj i duhovnoj razini, jer mi se čini da su nam u ovom trenutku potrebne nove vizure na postojećoj umjetničkoj platformi, koje i kazališta izvan centra mogu staviti u središte i vrednovati na novi način. Naše planirane nove produkcije i zajedničke koprodukcije, razmjena autora, redatelja, glumaca, i ostalih kazališnih umjetnika, donijet će nama i novu publiku i širi krug gledatelja, a razmjenu projekta omogućit će i jeftinije produkcije predstava, kaže Frey ususret skupu u Budvi gdje očekuje vrlo aktivne i plodonosne susrete na tragu ideje Zlatnog lava prema kojem "la convivenza, kao pasivni oblik suživota prelazi u aktivno, živo i raspjevano razmjenjivanje kulturnih sadržaja i aktivnu razmjenu kulturnih različitosti".

- Sve nam je ovo pokazalo da postoji veliko povjerenje u Zlatni lav koji je kroz svojih prvih 20 godina postojanja u zaista turbulentnim vremenima stvorio renome i povjerenje te postao utočište za nove ideje. Posebno mi je drago da Umag kao aktivan pokretač sa svojim kulturnim impulsom mijenja geografiju kazališne vrijednosti. Naš mali Umag ima važno mjesto na kazališnoj karti Mediterana i postao je administrativno središte nove ideje, odnosno danas već novog projekta. Duboko vjerujem da će se prvi rezultati projekta vidjeti već u narednoj kazališnoj sezoni, zaključuje Frey.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater