Komedija, drskost, cenzura

"LOCKCLOWN" Predstava Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca na 2.Bembo festu u Balama

Ovaj cirkusko glazbeni mjuzikl iz zatvora ujedno je i umjetnički protest i promišljanje i našeg nedavno proživljenog lockdowna, ali svih oni neljudskih ograničavajućih oblika zatočenosti i fizičke i mentalne. Tri urnebesna klauna na sceni se drsko i bez cenzure šale i parodiraju i diktature poput fašizma, ali i suvremene teme poput lažnih vijesti, društvenih mreža, teorija zavjere, virologije, seksizma….

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Predstava "LockClown" (snimio Miran HAJOŠ)

Predstava "LockClown" (snimio Miran HAJOŠ)


Velikim srčanim aplauzom i ovacijama publika je preksinoć u Balama nagradila vrhunske glumce Elviju i Bruna Nacinovicha te Stefana Suriana i njihovu bravuroznu izvedbu odlične predstave "LockClown" Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca. Predstavu inspiriranu tekstovima Angela Cecchelina, jednog od najznačajnijih futurističkih autora tršćanske scene i talijanskog glazbenog kazališta, režirao je Davide Calabrese, a na punom Trgu Tomaso Bembo izvedena je u sklopu 2. Bembo Festa - Festivala malih formi koji se tijekom tri ljetna mjeseca svakog četvrtka održava u Balama.

Predstava "LockClown" (snimio Miran HAJOŠ)

"LockClown" dinamični je i moćni scenski potpuri koji klauneriju spaja s cabaretom: u predstavi bogatoj odličnim songovima, troje velikih glumaca na sceni, koji vrhunski i sviraju i pjevaju, pronose, upravo ono što je i najavljeno - komediju, drskost i cenzuru.

Fenomenalni Elvia i Bruno Nacinovich i Stefano Surian tri su klauna, „zatvorena u nedefiniranom prostoru, bore se protiv nevidljivog neprijatelja koji je promijenio njihove sudbine i zabranio im njihovo osnovno pravo: nastupati“.

Upravo njihova zatočenost u toj svevremenskoj totalitarnoj instituciji, baš kao što je to oduvijek često i bilo, okidač je za pravu kreativnu eksploziju mašte i dovitljivosti. Kreativnosti ovdje postaje izlaz, zapravo moć preživljavanja ljudskosti u nečovječnim uvjetima. Ovaj cirkusko glazbeni mjuzikl iz zatvora, odnosno „LockClown“ ujedno je i umjetnički protest i promišljanje i našeg nedavno proživljenog lockdowna, ali svih oni neljudskih ograničavajućih oblika zatočenosti i fizičke i mentalne. Tri urnebesna klauna na sceni se drsko i bez cenzure šale i parodiraju i diktature poput fašizma, ali i suvremene teme poput lažnih vijesti, društvenih mreža, teorija zavjere, virologije, seksizma…. Prva je to scenska društvene analiza vremena prošlog ali i sadašnjeg.

Predstava "LockClown" (snimio Miran HAJOŠ)

U tekstu naslovljenom „Šala iz zatvora“ Davide Calabrese, redatelj koji potpisuje i adaptaciju teksta, između ostalog, ističe da je bio pravi „izazov zbuniti gledatelja pred golemim patchworkom u kojem se bez kontinuiteta spajaju prošlost i sadašnjost, dobro i zlo.“

Naglašava i kako mu je kao glumcu, autoru i prije svega Tršćaninu, bila prava privilegija rekreirati i aktualizirati figuru Angela Cecchelina, koji je „početkom stoljeća prkosio tadašnjoj cenzuri, zbog čega je često boravio u zatvoru samo poradi svoje želje za slobodom; nestala je mogućnost da se o bilo čemu vrijednom pažnje našali: politika, populizam, cenzura, feminizam, nepravda, kriminal, pa čak i crni humor, sve teme oštro su „očišćene“ s pozornica diljem Italije.

Predstava "LockClown" (snimio Miran HAJOŠ)

Predstava je upotpunjena dojmljivim glazbenim preradama maestra Anselma Luisija, mladog tršćanskog glazbenika, a odlični su i scenografija i kostimi Ivana Botičkog.

Dodajmo i da je predstava premijerno izvedena u matičnom riječkom kazalištu 9. lipnja, a činjenica da je u Bale stigla nepuna dva tjedna nakon premijere dokaz je da publika 2. Bembo Festa zaista ima priliku među prvima pogledati recentne predstave.

Predstava "LockClown" (snimio Miran HAJOŠ)

Festival se održava se u organizaciji Turističke zajednice Bale, Općine Bale, Mon Perina, Talijanskog instituta za kulturu i Teatra Fort Forno, a medijski pokrovitelj je Glas Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater