PREDSTAVLJENA 22. SEZONA TEATRA NA BRIJUNIMA

KAZALIŠTE ULYSSES: Mnoštvo sjajnih programa i premijera predstave "Tramvaj zvan čežnja" na Brijunima

"Ovo ljeto igrat ćemo mnoge predstave po kojima je Ulysses poznat, među njima i 'Kralja Leara' s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi", kazao je ravnatelj Ulyssesa dr. Duško Ljuština i najavio početak sezone uz koncert istarskih glazbenika "Koza još ni krepala". Za srpanj su najavljeni koncerti Urbana i Šerbedžije, te gostovanje Zijaha Sokolovića, a u kolovozu je na programu regionalni festival RUTA Triglav. Premijera predstave "Tramvaj zvan čežnja", nastale u koprodukciji s Beogradskim dramskim kazalištem, je 27. kolovoza

| Autor: Jurica Körbler
Duško Ljuština, Lenka Udovički, Branka Katić i Rade Šerbedžija na jučerašnjoj presici (Hina)

Duško Ljuština, Lenka Udovički, Branka Katić i Rade Šerbedžija na jučerašnjoj presici (Hina)


Ovogodišnja 22. sezona Kazališta Ulysses na Brijunima, koja počinje 16. srpnja, a završava 30. kolovoza predstavljena je jučer u Zagrebu. Ravnatelj Kazališta Ulysses dr. Duško Ljuština najavio je da će to biti još jedna u nizu sezona Kazališta Ulysses koja će omogućiti vjernoj publici da vidi sjajne predstave tog kazališta.

Predstave, koncerti, radionice

"Opstajemo uz sve muke i probleme već 22 godine. Ovo ljeto igrat ćemo mnoge predstave po kojima je Ulysses poznat, među njima i 'Kralja Leara' s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi", kazao je Ljuština i najavio početak sezone s koncertom istarskih glazbenika na Malom Brijunu pod nazivom "Koza još ni krepala". Za srpanj su najavljeni koncerti Damira Urbana i Rade Šerbedžije, a gostovat će i Zijah Sokolović. U kolovozu će na Brijune doći i kazališta iz zemalja regije u sklopu regionalnog festivala RUTA Triglav, a 27. kolovoza je premijera predstave "Tramvaj zvan čežnja" u režiji Lenke Udovički, nastale u koprodukciji s Beogradskim dramskim kazalištem.

- Igram "Kralja Leara" već 21 godinu, igrat ću ga i ove sezone. Moja supruga Lenka zabranila mi je zbog nekih zdravstvenih problema s kukom neke scene, ali nisam dao da mi se zabrani da prevrnem kao kralj Lear stol težak sto kilograma. A posebno me raduje kada vidim kako ga scenski radnici, nakon što ta scena prođe, teško podižu, rekao je Šerbedžija, koji će nastupiti i u predstavi "Tko se boji Virginije Woolf".

Kamp za ukrajinsku djecu i umjetnike

Posebna gošća konferencije za medije bila je beogradska glumica Branka Katić, koja igra glavnu ulogu u predstavi "Tramvaj zvan čežnja", čija je premijera bila prije nekoliko dana u Beogradu. Nekad studentica iz klase Rade Šerbedžije i Lenke Udovički, Branka Katić danas je vrsna glumica, a u Beogradu o njoj pišu da je i "nova Milena Dravić". Za ulogu u "Tramvaju" dobila je sjajne kritike, a uskoro će i brijunska publika moći vidjeti ovu atraktivnu predstavu.

"Dolazila sam na Brijune kao turist, sada sam prvi puta i kao glumica. Naravno, jako se svemu radujem, kazala je Branka Katić.

Predstavljajući ovoljetnu sezonu umjetnička direktorica "Ulyssesa" Lenka Udovički najavila je i ljetnu školu na malom Brijunu, koja će glumcima dati priliku da rade sa najboljim profesionalcima. Radionicu "Improvizacijsko kazalište" vodit će francuski improvizacijski redatelji, glumci i pedagozi, uz poznatog hrvatskog glazbenika Damira Urbana. Polaznicima će se ponuditi različite tehnike improvizacijskog kazališta, stvarajući okruženje za spontanu igru i oslobađanje kreativnosti.

Ove godine na Brijunima će biti organiziran i kamp za ukrajinsku djecu i umjetnike, u partnerstvu s Art Dot organizacijom iz Harkiva u Ukrajini. Cilj je educirati polaznike metodom glazboterapije koju će voditi skladatelj i profesor Nigel Osborne sa svojim timom.

"Osim umjetničkog kampa na Malom Brijunu radionice će se održati i u Ukrajini i nadamo se da ćemo vrlo brzo moći tamo doći. Krajnji je cilj programa stavljanje u funkciju svih aspekata ličnosti djece i ostalih osoba koje su žrtve rata i ratnih sukoba, te im kroz metodu glazboterapije pomoći u prevladavanju traumatskih iskustava", kazala je Lenka Udovički.

U sklopu ljeta na Brijunima Ulysses će igrati i uspješnu predstavu "Shakespeare ljetne noći, varijacije", te "Tko se boji Virginije Woolf", a početkom kolovoza i prošlogodišnju uspješnicu "Nosorog". U sklopu RUTA festivala na Brijune dolaze Gradsko pozorište iz Podgorice, Kamerni teatar iz Sarajeva te Mestno gledališče iz Ljubljane, a u kolovozu će koncerte održati Pips, Chips & Videoclips, Hladno pivo. Sezona završava 30. kolovoza koncertom Vlatka Stefanovskog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of